Surse din UDMR au declarat pentru Europa Liberă că protocolul pe care Uniunea îl are cu PSD-ALDE va fi rupt azi, motivele fiind legate de cimitirul din Valea Uzului și de mandatele de aducere date de procurori împotriva unor suspecți, printre care și viceprimarul din localitatea Sânmartin.

Liderii UDMR au mai multe nemulțumiri în relația cu PSD-ALDE. Dar picătura care a umplut paharul vine de la felul în care a fost administrat cimitirul eroilor din Valea Uzului considerat al maghiarilor și aflat la granița județelor Bacău și Harghita, plus ancheta care are loc pe tema profanărilor de acolo.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România invocă, de fapt, neaplicarea legii în această situație, pornind de la faptul că atunci când au fost amplasate crucile românilor în cimitirul maghiar, primaria din Dărmănești, care a avut această inițiativă nu a avut autorizație pentru această acțiune. Apoi, anchetatorii nu s-au sesizat asupra tuturor nelegalităților din acest dosar.

Procurori și polițiști au început percheziții în mai multe locuințe din județul Harghita și Bacau la persoane suspectate de lovire sau alte violențe, distrugere și furt, fapte care au avut loc în Valea Uzului. Politistii au pus în executare patru mandate de aducere, suspecții fiind duși la sediul Poliției Harghita, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale. Printre aceștia se numără și viceprimarul din localtatea Sânmartin, la locuința acestuia având loc și percheziții .

Cimitirul eroilor din Valea Uzului este revendicat de UDMR pentru comunitatea maghiară, dar primăria din Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc. Cimitirul nu aparține însă de Dărmănești (Bacău) susțin maghiarii, ci de comuna Sânmartin din Harghita. În plus, fruntașii unguri insistă să demonstreze că autoritățile române au pus crucile chiar pe locul în care s-ar afla rămășițele ale eroilor unguri, fără să aibă autorizație legală în acest sens.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de primarul din Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, potrivit presei maghiare. Ele au fost acoperite cu saci negri de plastic.

UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi pe 17 mai. În cele din urmă, ceremonia a fost amânată, după ce Inspectoratul de Stat pentru Construcții a arătat că Primăria Dărmaneși nu a respectat legislația.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania