fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂSURSE | UDMR gata să rupă protocolul cu PSD-ALDE, cu două zile...

SURSE | UDMR gata să rupă protocolul cu PSD-ALDE, cu două zile înainte de alegeri

Publicat în

spot_img
spot_img

Surse din UDMR au declarat pentru Europa Liberă că protocolul pe care Uniunea îl are cu PSD-ALDE va fi rupt azi, motivele fiind legate de cimitirul din Valea Uzului și de mandatele de aducere date de procurori împotriva unor suspecți, printre care și viceprimarul din localitatea Sânmartin.

Liderii UDMR au mai multe nemulțumiri în relația cu PSD-ALDE. Dar picătura care a umplut paharul vine de la felul în care a fost administrat cimitirul eroilor din Valea Uzului considerat al maghiarilor și aflat la granița județelor Bacău și Harghita, plus ancheta care are loc pe tema profanărilor de acolo.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România invocă, de fapt, neaplicarea legii în această situație, pornind de la faptul că atunci când au fost amplasate crucile românilor în cimitirul maghiar, primaria din Dărmănești, care a avut această inițiativă nu a avut autorizație pentru această acțiune. Apoi, anchetatorii nu s-au sesizat asupra tuturor nelegalităților din acest dosar.

Procurori și polițiști au început percheziții în mai multe locuințe din județul Harghita și Bacau la persoane suspectate de lovire sau alte violențe, distrugere și furt, fapte care au avut loc în Valea Uzului. Politistii au pus în executare patru mandate de aducere, suspecții fiind duși la sediul Poliției Harghita, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale. Printre aceștia se numără și viceprimarul din localtatea Sânmartin, la locuința acestuia având loc și percheziții .

Cimitirul eroilor din Valea Uzului este revendicat de UDMR pentru comunitatea maghiară, dar primăria din Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc. Cimitirul nu aparține însă de Dărmănești (Bacău) susțin maghiarii, ci de comuna Sânmartin din Harghita. În plus, fruntașii unguri insistă să demonstreze că autoritățile române au pus crucile chiar pe locul în care s-ar afla rămășițele ale eroilor unguri, fără să aibă autorizație legală în acest sens.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de primarul din Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, potrivit presei maghiare. Ele au fost acoperite cu saci negri de plastic.

UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi pe 17 mai. În cele din urmă, ceremonia a fost amânată, după ce Inspectoratul de Stat pentru Construcții a arătat că Primăria Dărmaneși nu a respectat legislația.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Liberalii din Timiș afirmă că liderul judeţean al PSD a încălcat grav protocolul dintre cele două formaţiuni

Liberalii timişeni îşi afirmă susţinerea faţă de liderul judeţean al formaţiunii, Alin Nica, preşedinte al Consiliului Judeţean, şi adaugă că vor câştiga şi de această dată alegerile locale din judeţ.

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.