Un pios omagiu, adus unui martir al secuilor şi al ardelenilor. Orice astfel de omagiere este un bun prilej de aducere aminte şi de reconciliere, în primul rând cu noi înşine.

Sándor Imre a fost un preot romano-catolic, născut în satul Vrabia, în maghiară Csíkverebes, în germană Werebesch, în ziua de 23 august 1893. A murit în puşcăria de la Râmnicu Sărat, în 5 februarie 1956.

Studiile școlare le-a făcut la Șumuleu-Ciuc/Csíksomlyó/Schönenburg și a absolvit liceul la Miercurea Ciuc/Csíkszereda/Szeklerburg și apoi a studiat teologia la Alba Iulia/Gyulafehérvár/Karlsburg și Budapesta.

În anul 1916 a devenit preot romano-catolic, fiind preot la Remetea/Gyergyóremete/Einsiedel și Miercurea Ciuc și profesor de religie la Alba Iulia și Brașov/Brassó/Kronstadt. 
Între 1934-1939, a fot numit arhidiacon la Odorheiu Secuiesc/Székelyudvarhely/Oderhellen.

Între anii 1940-44 a fost ordinariul/locțiitorul episcopului romano-catolic de Alba Iulia/Gyulafehérvár/Karlsburg, Márton Áron, în nordul Ardealului, cu reședinta la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.

După arestarea lui Márton Áron, din iunie 1949, a devenit primul ordinariu secret al episcopului. A fost un om de mare cultură și vivacitate, fiind, ca majoritatea preoților secui, de stare modestă, și un democrat desăvârșit.

În 1951, a fost arestat şi în 10 martie 1952, Tribunalul militar București l-a condamnat la 25 de ani de muncă forțată pentru trădare !!!!

În 5 februarie 1956 (unele surse spun 29) a murit de frig la Râmnicu Sărat. Trupul său a fost îngropat într-un loc necunoscut…

Este propus spre beatificare, din anul 2003. Ancheta Vaticanului este în curs…

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania