fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂViolonistul Leonard Furda şi soprana Nelly Miricioiu - concert la gala...

Violonistul Leonard Furda şi soprana Nelly Miricioiu – concert la gala de deschidere a Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” de la Târgu Mureș

Publicat în

spot_img
spot_img

Doi muzicieni de origine română, violonistul Leonard Furda din Viena şi soprana româno-britanică Nelly Miricioiu, care se numără printre cei mai apreciaţi muzicieni ai lumii, vor deschide cea de-a treia ediţie a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” în cadrul galei care va avea loc în 31 mai, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

„Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” anunţă, la gala de deschidere, concertul-eveniment care-i va reuni pe scenă pe doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai lumii: violonistul român Leonard Furda, în prezent membru al Orchestrei de Cameră din Viena şi artista româno-britanică Nelly Miricioiu – una dintre sopranele de referinţă ale operei internaţionale. Ovaţionaţi pentru excelenţă pe scene internaţionale prestigioase, cei doi muzicieni se vor întâlni în cadrul spectacolului de gală care deschide, vineri, 31 mai, de la ora 19,30, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, cea de-a treia ediţie a Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani””, au anunţat organizatorii festivalului, joi, într-un comunicat de presă.

Instruit de ilustrul muzician maghiar de origine română Ştefan Ruha, violonistul Leonard Furda a păstrat, insuflată de strălucitul său maestru, o delicată aplecare către suita Anotimpurilor lui Antonio Vivaldi, lucrări incluse, într-o selecţie proprie, în concertul de la Târgu Mureş.

Apreciată atât de publicul meloman de pretutindeni, dar şi de cea mai exigentă critică de specialitate, Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol”, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la Jose Carreras, Jose Cura sau Neil Schicoff, la Placido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus, se arată în comunicat.

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”, organizat de Asociaţia „Together on Top”, în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureş, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş, este între printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România, fiind un omagiu adus Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Solovăstru, judeţul Mureş.

Organizatorii au anunţat că invitaţiile pentru concertul din Târgu Mureş au fost puse la dispoziţia publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/, iar fondurile obţinute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru.

„Prin har şi inspiraţie, dublate de aplecare pentru studiu şi o tehnică desăvârşită, Leonard Furda i-a câştigat admiraţia ilustrului violonist Ştefan Ruha, care a admis, de-a lungul ultimilor săi patru ani de viaţă, să-i definitiveze educaţia muzicală, contribuind esenţial la dezvoltarea personalităţii artistice a tânărului muzician clujean. Artist emerit şi muzician multipremiat internaţional, Ştefan Ruha este cunoscut publicului larg, printre altele, pentru meritul de a fi interpretat lucrări incluse pe coloana sonoră a filmului biografic românesc „Ciprian Porumbescu”, lansat în 1973 în regia lui Gheorghe Vitanidis. Pentru melomani, numele lui Ştefan Ruha rămâne legat de „Anotimpurile” lui Vivaldi, ciclu de concerte reluat de-a lungul carierei sale şi interpretat cu virtuozitate alături de orchestre din România sau din lume. Această preţioasă moştenire adaugă semnificaţii repertoriului ales de Leonard Furda pentru concertul de la Târgu Mureş”, se subliniază în comunicatul de presă.

Violonistul Leonard Furda s-a născut la Cluj-Napoca, a urmat Liceul de Muzică „S. Toduţă” sub îndrumarea profesorului Adrian Tarţa şi studiile superioare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. univ. Victoria Nicolae.

Leonard Furda a concertat pe scena Ateneului Român din Bucureşti şi pe cea a Filarmonicii din Munchen, iar din 2010 s-a stabilit la Viena, unde absolvit studiile de master la Konservatorium Wien Privatuniversitat, la clasa profesorului Thomas Christian. Violonistul român este membru permanent al Orchestrei de Cameră din Viena.

Nelly Miricioiu, născută în Adjud, pe 31 martie 1952, este recunoscută pentru marile roluri din repertoriului liric (Floria Tosca, Lucia di Lammermoor, Mimi sau Manon Lescaut) sau pentru partituri de operă rară, semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante.

Repertoriul ei include roluri principale în operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux. A fost aplaudată, de asemenea, în Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. De-a lungul întregii sale cariere a fost descrisă cu superlative absolute de presa internaţională, de la New York Times şi Evening Standard sau BBC, la Times şi Opera Magazine. A părăsit România în 1981, la vârsta de 29 de ani, după o perioada în care a fost angajată a Operei din Braşov. S-a stabilit în Marea Britanie şi a debutat la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violettei din „La Traviata”.

În 1982 a cântat pentru prima dată la Covent Garden, în rolul Neddei din „Paiaţe”, iar un an mai târziu a apărut pentru prima dată în faţa publicului de la faimoasa Scala, cu rolul „Lucia de Lammermoor”. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigioşi dirijori şi interpreţi ai lumii: în Tosca l-a întâlnit pe scenă pe Jose Carreras, Jose Cura şi Neil Shicoff, iar în Boema – pe Placido Domingo. Vreme de zece ani, începând din 1986, a susţinut seria concertelor de matineu „Vara” la sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai importante instituţii muzicale ale lumii, mai menţionează sursa citată.

Nelly Miricioiu trăieşte în Marea Britanie şi este unul dintre cei mai apreciaţi profesori la Covent Garden.

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani” va avea loc La Târgu Mureş, Reghin şi Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

„Cele trei oraşe vor găzdui evenimente de înaltă ţinută, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susţinute de cei mai importanţi profesionişti ai operei mondiale. Tineri artişti din toate ţările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului „L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoinţa Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I”, au precizat organizatorii.

Redactia

Articole recente

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Vasile Dâncu, anunțat de PSD drept candidat pentru Parlamentul European

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, la Târgu Mureş, după Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD Mureş, că Vasile Dâncu va fi candidat din partea formaţiunii social-democrate pentru Parlamentul European.

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Mai multe articole de același fel

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Încep lucrările de construcție a centrului de mari arși din Târgu Mureș

Noua clădire din Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.