În 25 mai 1571, Báthory (Báthori) István/Ștefan Báthory/Stephan Báthory a fost ales principe al Transilvaniei.

După moartea lui Szapolyai János Zsigmond/Ioan Sigismund Zápolya/Johann Sigismund Zápolya, din 14 martie 1571, două tabere susțineau candidaţi pentru a-i urma la conducerea Transilvaniei, cu două viziuni complet diferite: cei care cereau unirea cu Ungaria Regală şi cei ce doreau independenţa sub auspiciile Sultanului. Învingători au ieșit cei din a doua categorie, care l-au ales principe pe catolicul Báthory István la data de 25 mai 1571.

Interesant este faptul că, Szapolyai János Zsigmond a fost recunoscut, de către Dieta Imperială din Regensburg, ca principe al Transilvaniei, în 10 martie 1571, iar în 14 martie a murit. Practic, a fost principe recunoscut, doar pentru 4 zile.

A murit în 12 decembrie 1586 la Grodno, Lituania, în Belarus-ul de azi. A fost înmormântat în Catedrala Wawel/Katedra Wawelska din Cracovia/Kraków/Krakau/Krakkó din regiunea istorică Polonia Mică/Małopolska. Mormântul său se află în Capela Maicii Domnului, aflată în spatele altarului.

Báthory István a fondat universităţile din Vilnius (astăzi capitala Lituaniei) şi Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, ambele aflate sub tutela iezuiţilor. Un liceu din Cluj situat pe locul unde a funcţionat, pentru prima dată, universitatea fondată de el îi poartă numele. De asemenea, universitatea din Vilnius i-a purtat, pentru o scurtă perioadă, numele.

Báthory István, regele Poloniei și principele Transilvaniei, este confundat adeseori cu Ecsedi Báthori István/Ștefan Báthory de Ecsed/Stephan Báthory von Ecsed voievodul Transilvaniei, care este reprezentat în grupul statuar Hunyadi Mátyás/Matia Corvin/Matthias Corvinus din centrul Clujului. Acesta din urmă a trăit cu aproximativ 100 de ani înainte şi a făcut parte din altă ramură a familiei nobiliare Bathory.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania