fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAGrupul de acțiune Valea Uzului critică UDMR pentru „impotența partidului, care a...

Grupul de acțiune Valea Uzului critică UDMR pentru „impotența partidului, care a dus la o serie de evenimente, demne să aducă rușine ambelor națiuni”

Publicat în

spot_img
spot_img

Scandalul creat în jurul Cimitirului Internațional Valea Uzului, după ce crucile eroilor români au fost acoperite cu saci de gunoi, cunoaște noi evoluții.

„Grupul de acțiune Valea Uzului” explică, într-un comunicat remis sâmbătă, de ce a recurs la acel gest și critică UDMR pentru incapacitatea de a reprezenta interesele comunității maghiare. Potrivit sursei citate, reprezentanții UDMR „încearcă să manipuleaze și să demobilizeaze societatea civilă, ca apoi să-și vadă de treabă, adică, să continue nu facă nimic în ciuda banilor publici de care beneficia”.

Mai jos, comunicatul integral:

„Declarație protest civic

Scopul acțiunii noastre de a înfolia crucile amplasate ilegal în cimitirul onorific din Valea Uzului era suspendarea funcționalității lor până la finalizarea litigiilor legale.

Salutăm cu respect decizia primăriei Dărmănești de a opri inaugurarea crucilor programată pe data de 17 mai. Nici noi, ungurii nu mergem în Caracal să construim în mijlocul orașului o catedrală neogotică pe bani publici cu scopul de a schimba imaginea orașului și să-i falsificăm istoria.

Așadar, stimați frați români, vă rugăm, ca nici voi să nu faceți asta, aici, la noi acasă, în România.

Trebuie înțeles odată pentru totdeaunea, că România este și al minorității maghiare, care au trăit și trăiesc aici de secole, fiind băștinașii ai acestor meleaguri, și cel mai bine ar fi dacă acțiunile majoritarilor, care intenționează să redefinească totul ca fiind românesc, ignorând legile acestei țări și neținând cont de bunul simț, încălcând acordurile interstatale, să ia sfârșit.

Situația nefastă din Valea Uzului ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea minoritară, care poate aștepta sprijin de la alții, ci trebuie să aibă grijă de bunurile comunității.

Sperăm din toată inima, că hotărârea consiliului local din Dărmănești de a amâna inaugurarea crucilor nu este rezultatul unei înțelegeri între ALDE și UDMR, de genul „domnilor, opriți inaugurarea până la alegeri, pe urmă faceți ce vreți, noi vrem doar voturile ungurilor ardeleni”.

Mai degrabă, am dori să sperăm că Atotputernicul UDMR va păzi cimitirul și după alegeri, nu doar acum, când cerșesc voturile minoritarilor.

Sperăm, că toate partidele, care reprezintă interesele comunității maghiare din România își vor găsi vocea și vor începe să susțină interesul comunității maghiare.

Și sperăm din toată inima, că acei membrii ai comunității maghiare, care și-au întors spatele UDMR-ului, vor dori să se implice în rezolvarea acestei situații rușinoase și nu vor sta cu mâinile în sân, holbându-se la impotența partidului, care a dus la o serie de evenimente, demne să aducă rușine ambelor națiuni.

Ne-am săturat deja de atitudinea pasivă față de problemele comunității maghiare, lăsate nerezolvate, și nu am dori, ca abuzurile din Valea Uzului să fie încă una din această listă.

Însă, având în vedere că UDMR nu este în stare nici măcar să lupte pentru legitimitatea unei inscripții bilingve banale, dar de care se folosește în perioada campaniei electorale, ne arătăm îngrijorarea față de incompetența lor, și rugăm toți cetățenii de etnie maghiară din România să ceară transparență în rezolvarea problemelor, și să nu se mulțumească cu poveștile de succes absurde rostite de către reprezentanții UDMR, cu care încearcă să manipuleaze și să demobilizeaze societatea civilă, ca apoi să-și vadă de treabă, adică, să continue nu facă nimic în ciuda banilor publici de care beneficiază, iar apoi să se plângă în gura mare, că în România e imposibil să obții rezultate.

Cerem reprezentanților să colaboreze cu societatea civilă, și sperăm, că nu va trebui să ascultăm încă o dată acele cuvinte, care aduc rușine reprezentanților locali, care susțin, că critica venită din partea societății civile descurajează oficialitățile în desfășurarea activitățiilor lor.

Iar dacă într-adevăr, dânșii se consideră și se văd incompetenți, îi rugăm ca la selectarea reprezentanților, să ia decizii pe baza competențelor și pregătirii profesionale ale candidaților, și nu pe baza relațiilor de rudenie și al spiritului de gașcă.

Cerem reprezentanților comunității maghiare să nu se mulțumească cu soluții superficiale, în procesul de soluționare a problemelor să participe și profesioniști din domeniu, deoarece că un partid atât de bine integrat în sistemul politic românesc, nu are cum să piardă un asemenea caz.

Să nu uităm, că UDMR este un partid stabil, care se bucură de o finanțare stabilă din partea guvernului, și singurul, care, datorită reglementărilor în vigoare a reușit să obțină situația de monopol în ceea ce privește reprezentarea intereselor comunității maghiare.

Dorim, ca UDMR-ul să nu abuzeze de această poziție și să nu stea cu mâinile în sân, văzându-și doar de propriile interese. Și ni se pare că nici procedurile administrative prin care teritoriul a trecut în gestiunea comunei Dărmănești prin retrasarea hotarului de județ nu prea sunt în regulă…”

*Comunicatul a apărut în limba maghiară încă de joi 16 mai.

Sursa foto: Grupul de acțiune Valea Uzului

Sursa text: g4media.ro

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

Formarea duală și dezvoltarea campusului din Toplița-Ciuc, cu un pas mai aproape de implementare

Miercurea-Ciuc se pregătește pentru un pas uriaș – împreună cu partenerii săi – pentru îmbunătățirea calității învățământului dual și pentru dezvoltarea centrului școlar din Toplița-Ciuc: un proiect de 121 milioane de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a dispus efectuarea unei inspecţii generale în legătură cu internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc

Raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei a fost finalizat, iar în acesta se solicită întocmirea unui raport semestrial privind toate activităţile desfăşurate în instituţia de învăţământ, respectiv se dispune efectuarea unei inspecţii generale.