fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSJustiţia europeană a respins plângerea unui cioban român, victimă a schimbărilor climatice

Justiţia europeană a respins plângerea unui cioban român, victimă a schimbărilor climatice

Publicat în

spot_img
spot_img

Justiţia europeană a respins ca inadmisibilă plângerea depusă de cele zece familii de fermieri, printre care se află și crescătorul român de ovine. Fermierii se consideră victime ale schimbărilor climatice și solicită reducerea emisiilor de CO2, a anunțat miercuri AFP, citându-i pe reclamanţi şi pe un purtător de cuvânt al instanţei.

Zece familii din opt ţări – printre care Germania, Franţa, Italia, Portugalia, România, dar şi Kenya şi Fiji – care îşi asigură veniturile din agricultură şi turism, au depus plângerea în urmă cu un an, la 24 mai 2018.

Oierul român din vârf de munte, Vlad Petru, a semnat anul trecut, în octombrie, o scrisoare alături de fermierii cu care a acționat în judecată UE, proprietari de păduri, de hoteluri sau restaurante din Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania. Scrisoarea a fost expediată liderilor europeni și Consiliului miniștrilor mediului din statele membre UE. T

Toți fermierii semnatari sunt deja victime ale schimbărilor climatice și mărturisesc acest lucru: Armando și-a pierdut pădurile în incendiile care au decimat Portugalia, Sanna  din Suedia se teme că-și pierde ferma de reni, amenințată de topirea permafrostului, Maurice din Franța se luptă să trăiască prin cultivarea de lavandă, dar seceta consecutivă îi distruge cultura.

Ciobanul român Vlad Petru (în foto, alături de familia sa) locuiește undeva în Munții Carpați. Acum este obligat să-și ia animalele pentru a pleca de la 700 m altitudine la 1400 m altitudine, astfel ca animalele sale să aibă acces la apă și pășunat. După cum spune el: „Nu pot merge mai departe cu turma mea, pentru că, peste 2000 de metri, nu există decât cerul.”

Împreună, fermierii au decis, anul trecut, să acționeze în judecată Uniunea Europeană, la Curtea Europeană de Justiție, pentru lipsa de ambiție în atingerea obiectivelor sale în materie de climă. Semnatarii scrisorii au invitat miniștrii mediului să își revizuiască angajamentele în materie de  emisii de carbon.

Zece familii de fermieri din România, Suedia, Franța, Germania, Italia, Portugalia au depus plângerea în urmă cu un an, la 24 mai 2018.

Într-o decizie datată 8 mai 2019, tribunalul de primă instanţă al Uniunii Europene a contestat admisibilitatea unor cereri individuale.

”Este adevărat că fiecare individ este, probabil, afectat într-un mod sau altul de schimbările climatice (…) Cu toate acestea, faptul că impactul poate diferi de la persoană la alta nu înseamnă că există un statut care să permită să se acţioneze împotriva unei măsuri cu aplicabilitate generală”, a notat tribunalul european, citat de Agerpres.

Fermierii intenţionează să facă recurs la Curtea de Justiţie a UE cel târziu la mijlocul lunii iulie.

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel

Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost trimistă în judecată pentru vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în urma accidentului de acum un an din Mangalia, când a intrat pe contrasens şi a lovit un motociclist.