fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALO femeie de 80 de ani din Harghita, obligată să returneze banii...

O femeie de 80 de ani din Harghita, obligată să returneze banii primiţi în plus dintr-o eroare a Casei de Pensii

Publicat în

spot_img
spot_img

Angela Pavel, în vârstă de 80 de ani, din oraşul Bălan, judeţul Harghita, a primit în noiembrie 2018 decizia de recuperare din partea Casei de Pensii Judeţene conform căreia este obligată să returneze 3.954 de lei instituţiei, bani primiţi în plus, fără drept, din cauza unei erori de calculare. Femeia este executată silit din ianuarie 2019 şi mai încasează aproximativ jumătate din pensia de urmaş, scrie ziarul Adevărul.

Bătrâna beneficiază de pensie de urmaş după soţul decedat, din 1 august 1998. Sumele primite au variat de-a lungul timpului din cauza schimbărilor succesive ale legislaţiei. Bătrâna nu a bănuit niciodată că ar fi luat de fapt mai mulţi bani decât i se cuveneau.

În noiembrie 2018, femeia a fost informată de Casa de Pensii Judeţeană Harghita că va fi executată silit şi că este obligată să plătească 3.954 de lei instituţiei, reprezentând diferenţa dintre pensia efectiv încasată şi cea cuvenită pe ultimii 3 ani. În urma unei greşeli de calcul, bătrâna ar fi primit sume mai mari decât dreptul legal.

Contactată telefonic, Ban Katalin, directoarea Casei de Pensii Judeţene Harghita, a mărturisit că, în urma unui autocontrol efectuat în anul 2018, s-a constatat eroarea din cauza căreia pensia de urmaş a bătrânei era mai mare decât cuantumul cuvenit.  Motivul invocat pentru eroarea de calcul este volumul foarte mare de muncă.

„La evaluarea şi recalcularea pensiei de urmaş a d-nei Pavel Angela, în vederea stabilirii punctajului mediu anual şi a cuantumului pensiei cuvenite, numărul total de puncte realizat de soţul (susţinătorul) decedat, rezultat în urma recalculării, trebuia împărţit la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege pentru bărbaţi, adică la 30“, însă numărul total de puncte a fost împărţit la 25, „adică numărul anilor corespunzător stagiului complet de cotizare prevăzut de lege pentru femei, astfel a rezultat un cuantum al pensiei mai mare decât cel cuvenit“, au declarat reprezentanții Casei de Pensii Judeţene Harghita, conform sursei citate.

Angela Pavel povesteşte că a fost la Miercurea Ciuc, la Casa de Pensii, şi a discutat cu directoarea instituţiei care i-ar fi spus ca asta-i legea pentru întreaga ţară şi că banii care i se retrag din pensia de urmaş, în urma deciziei de executare silită, ajung la bugetul statului. „De-asta nu mai merge ţara asta, din cauza banilor mei?“, se întreabă bătrâna neputincioasă. „Cu ce-mi plătesc dările la bloc? Cu ce îmi cumpăr medicamente?”. Disperată, femeia ameninţă că îşi dă foc. „Îmi pun benzină în cap şi-mi dau foc. Nu e vina mea că am ajuns de nu-mi mai judecă capul”. 

„Instituţia noastră are în evidentă peste 80.000 beneficiari, periodic efectuăm verificări ale dosarelor în plată, însă în aceste acţiuni de autocontrol nu pot fi cuprinse toate dosarele în plată”.

Conform deciziei de recuperare, Angela Pavel ar fi putut să conteste decizia de debit la tribunal în termen de 30 de zile de la comunicare. Pentru că bătrâna nu a acţionat, începând cu anul 2019 a primit o sumă considerabil mai mică decât cea primită până în noiembrie 2018. Prin urmare, în locul sumei de 764 de lei, femeia încasează, după recalculare, 638 de lei din care i se retrag 213 lei de Casa de Pensii. Angela Pavel mai primeşte din pensia de urmaş 425 de lei pe lună.

„Restituirea sumelor încasate necuvenit se face prin reţinerea din pensie, în fiecare lună, a unei sume (până la 1/3 din cuantumul drepturilor lunare plătite pensionarei), conform reglementărilor legale în vigoare”.

Articole recente

Amplă acţiune de căutare a unui cetăţean ucrainean, dispărut în Munții Maramureșului

Operaţiunea a fost dificilă, întrucât nu se putea lua legătura cu bărbatul şi nici nu existau date certe cu privire la locul în are se afla.

Legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina a fost revizuită conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării – de la recunoaşterea multor drepturi.

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Mai multe articole de același fel

Baia Mare revine pe harta modei din România. La început de octombrie are loc Baia Mare Beauty Fest

Tot în cadrul evenimentului are loc și un workshop de conștientizare și motivare a tinerilor, prin care invitații care vor lua cuvântul ne vor arăta că niciun obstacol nu trebuie să stea în calea visurilor noastre.👏