Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban ar urma să câştige detaşat alegerile pentru Parlamentul European din Ungaria, conform unui exit-poll citat de postul naţional de televiziune, relatează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Conform exit-poll-ului realizat de institutul de sondare a opiniei publice Nezopont, Formaţiunea de guvernământ ar urma să obţină 56% din voturi. Diferenţa faţă de următoarele partide este uriaşă. Conform exit-poll-ului, pe următoarele poziţii ar urma să se situeze socialiştii şi Coaliţia Democratică (de stânga), ce ar urma să primească 10% din voturi fiecare.

Urnele s-au închis în Ungaria la ora locală 19:00. Prezenţa la vot era de aproape 42% la ora locală 18:30. Ungaria va trimite în Parlamentul European 21 de eurodeputaţi dintre candidaţii celor nouă liste înscrise în cursă, potrivit MTI.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care caută parteneri pentru partidul său printre populiştii de dreapta din Europa, a întors spatele Partidului Libertăţii (FPOe) din Austria, al lui Heinz-Christian Strache, după un răsunător scandal cu o pretinsă miliardară rusă, care a făcut să se clatine coaliţia de guvernare de la Viena, şi preferă acum o colaborare cu Matteo Salvini, liderul Ligii (de extrema dreaptă) din Italia, potrivit dpa.

“Modelul austriac este terminat. Am trecut la modelul italian”, a declarat Orban duminică, după ce a votat la alegerile pentru Parlamentul European.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania