fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALCONTRIBUTORS | Ce lasă în urmă scrutinul de ieri

CONTRIBUTORS | Ce lasă în urmă scrutinul de ieri

Publicat în

spot_img
spot_img

Nu as putea spune ca m-am asteptat la scorurile scrutinului de ieri. Nu credeam ca referendumul va trece pragul valabilitatii. E clar ca intuitiile mele au fost gresite. Se zice, insa, ca poporul are intotdeauna dreptate, nu?

Partidul majoritar trebuie sa isi faca o severa curatenie in curte, mai ales prin demiterea liderului si a camarilei sale. E clar ca, oricate masuri economice si sociale benefice ar fi luat, PSD nu avea cum iesi din blocajul in care s-a afundat in incercarea disperata de a-si scapa liderul de puscarie (care lider, btw, a si lasat impresia ca este in cardasie cu statul de drepti, de la care parea ca primise promisiunea libertatii). Am spus inca din 2017 ca acest domn trebuie sa demisioneze, ca sa se ocupe mai eficient de apararea sa penala. M-a detestat pentru asta. Acum nu are decat sa astepte condamnarea. Este istorie de azi si ar trebui sa ne debarasam de obsesia de a-l vedea condamnat/achitat.

Mai important este ceea ce lasa in urma scrutinul de ieri.

PSD nu mai are candidat la prezidentiale. Pe ezitarile lui Dragnea, care si aseara a avut un discurs ambiguu si jenant, nu si-au crescut propriul candidat. O sa fie nevoiti sa improvizeze, intrucat si Tariceanu este fragilizat de incredibilul esec de ieri (ALDE nu a intrat in Parlamentul European). Asta nu este o veste buna pentru Iohannis – ramanand fara “dusmanul” Dragnea, dl Iohannis nu mai poate fi salvator. Domnia sa chiar nu are cu ce sa ne convinga sa ii mai acordam inca un mandat. “Salvatorul” va veni de la USR – Plus, si nu va fi Ciolos, ci Kovesi. 
PSD are legitimitatea grav periclitata. Guvernul nu va mai rezista unei motiuni de cenzura.

De-abia acum vin insa problemele, mai ales pentru cei care mai viziteaza, din cand in cand, aceasta pagina.

Nu ca PSD ar fi fost mai breaz, dar noua majoritate extra-parlamentara nu va fi de acord nici cu noua lege anti-camatarie, nici cu modificarea legii darii in plata, nici cu majorarea amenzilor aplicabile de ANPC la cifra de afaceri a corporatiei care abuzeaza de puterea sa economica. Tot ce s-a castigat in acesti ultimi 3 ani va fi neutralizat, pentru cacPNL si USR – Plus sunt “liberali”, tin cu stapanul corporatist. Stiti asta, ia-ti vazut cum se bat cu tot armamentul din dotare pentru profitul cu orice pret al bancilor si al corporatiilor straine. Nici Isarescu nu va mai fi schimbat (nu ca Dragnea ar fi fost prea cocos ca sa il schimbe pe “Manole”, dar macar puteam spera). Iar cei care spera ca in justitie macar sa isi gaseasca dreptatea de abuzati economic si social, sa isi ia gandul. Noua majoritate extra-parlamentara nu a fost niciodata deranjata de protocoalele cu serviciile secrete si de seminariile de la Sinaia.

Pe de alta parte, noul guvern o sa aiba un premier ca Sica Orban si un Ministru al Finantelor ca senatorul – chiparos Catu. Or, cei doi, in tandem, au anuntat deja ca sunt impotriva salariului minim si a cresterii salariilor bugetare, ca sunt cu 500 de mii de bugetari mai multi decat trebuie, ca statul s-a imprumutat prea mult, ca inflatia e prea mica, la fel si dobanzile etc. Urmeaza masurile de austeritate bugetara – taieri de salarii, pensii (minus pensiile speciale ale magistratilor si ale europarlamentarilor), indemnizatii de crestere a copiilor, alocatii, subventii si ajutoare sociale. Evident, dublate de noi si noi facilitati acordate “investitorilor”, adica detinatorilor capitalului si ai puterii. Domnii din noua majoritate extra-parlamentara nu suporta statul social, nu suporta prestatiile sociale, dar sunt foarte favorabili ideii de ajutoare de stat si facilitati acordate corporatiilor.

Medici, profesori, politisti, pompieri, militari etc., toti bugetarii, urmeaza sa retraiasca “visul” din 2010 al masurilor de austeritate. 
Noi, toti ceilalti, urmeaza sa ne traim “visul” cresterii taxelor pe care le platim deja, al eliminarii subventiilor (agricultorii si consumatorii de utilitati fiind principalii “beneficiari”) si al reducerii la zero a taxelor pe care (oricum nu) le platesc corporatiile.

Vor fi investitii? Da, in cresterea capacitatii serviciilor secrete de a ne monitoriza eficient si de a controla economia si societatea. Nu ma astept la scoli, spitale si autostrazi (care s-au mai facut, pe ici, pe colo, in ultimii ani), ci la inchideri de spitale si scoli. De vina o sa fie “greaua mostenire”. 
Pentru profesiile independente urmeaza o crestere a fiscalitatii, fara indoiala. Poate ma insel eu, dar nu am vazut la noua majoritate extra-parlamentara nici cea mai mica preocupare pentru cei 1,4 mil romani care lucreaza independent si isi asuma riscuri curente, zilnice, de faliment personal si familial.

Asadar, sa vedem cine-ce a dat si a luat in operatiunea de punere in practica a expresiei – simbol al luptei anti-dragnia.

_______

Gheorge Piperea este profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, avocat, practician in insolventa

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României

EDITORIAL | România, maica unui neam răstignit de farisei și trădători

Ziua de 1 Decembrie este momentul în care toți românii sărbătoresc, care cum pot, Ziua Națională. E, însă, și ziua în care toate lichelele și toți prădătorii de neam și țară devin brusc “patrioți”.