Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie.

Majoratul festivalului ridică un pariu pentru organizatori: o mai mare apropiere de publicul tânăr şi foarte tânăr, cel mai reticent atunci când vine vorba despre filme proiectate la cinema.Sunt obişnuiţi să vadă filme pe tabletă sau pe computer, dar festivalul vrea să-i convingă că cinematograful nu este demodat, spune preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu.

220 de filme, focus pe China, Franţa şi Albania, dar şi filme provenite din ţări exotice, cum ar fi Vietnam, Guatemala sau Azerbaijan.

Există şi o secţiune numită Ora de religie, în cadrul căreia vom vedea 9 pelicule recente şi tot atâtea viziuni asupra unui subiect foarte fierbinte: religie, credinţi, spiritualitate, cu multiplele ei faţete şi ramificaţii socio-politice. Pintre ele, filmul polonez „Clerul”, care demască pedofilia, corupţia şi excesele clericilor polonezi. Bazat pe fapte reale, filmul a fost un uriaş succes de casă în Polonia.

În ceea ce priveşte competiţia, directorul artistic Mihai Chirilov spune că a încercat să o conceapă ca pe un fel de insulă pe care să ne refugiem, poveşti simple de viaţă, intimiste, care se desfăşoară departe de tumultul cotidian, şi care ne fac să ne întrebăm ce contează cu adevărat. Pelicule care pun accent pe relaţii, pe familie, pe prietenie.

Selecţia cuprinde şi un film românesc. „Monştri” este debutul regizorului Marius Olteanu, o poveste despre dragoste, compromis, presiuni sociale şi revelaţii dureroase în viaţa unui cuplu. Filmul a fost prezentat în premieră anul acesta la Berlinală.

Actorul Marcel Iureş va fi recompensat anul acesta cu Premiul de Excelenţă. În onoarea sa va fi proiectată pelicula „O vară de neuitat”, în regia lui Lucian Pintilie, în care Iureş joacă rolul generalului Ipsilanti. Filmul se inspiră din romanul „Cronică de familie” de Petru Dumitriu.

Gala de deschidere, de vineri, 31 mai, programează în premieră mondială filmul Parking, regizat de Tudor Giurgiu, adaptare după romanul lui Marin Mălaicu Hondrari. Este o poveste despre emigrare şi despre dezrădăcinare, despre un poet ajuns paznic de maşini în Spania.O parte din echipa filmului va fi prezentă la proiecţie.

Regizorul premiat cu Oscar, Michel Gondry aduce la Cluj un proiect personal care s-a bucurat de mare succes în întreaga lume: Uzina Filmelor de Amatori.

Timp de două luni, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative de pe Dealul Lombului, doritorii vor putea să-şi realizeze propriul film. Noutatea e că vor beneficia de decoruri adevărate, de ajutor profesionist şi de o echipă de filmare. La final îşi vor putea viziona filmul într-o sală de cinematograf şi-l vor putea lua acasă pe suport electronic.

Anul acesta cinematograful ARTA va fi redeschis, din păcate, deocamdată doar pe durata festivalului.

Preţul biletelor creşte de la 14 la 15 lei, dar există abonamente cu care se pot cumpăra în avans şi la preţ redus bilete în festival, iar o aplicaţie de mobil o să ne ajute să ne stabilim lista de priorităţi şi să ne gestioneze timpul de care avem nevoie pentru a ajunge de la un cinematograf la altul.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania