fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHOR40 de organizații ale maghiarilor solicită amplasarea la Oradea a unei statui...

40 de organizații ale maghiarilor solicită amplasarea la Oradea a unei statui a Sfântului Ladislau

Publicat în

spot_img
spot_img

40 de organizaţii ale maghiarilor au semnat o adresă, pe care UDMR Oradea a înaintat-o primarului Ilie Bolojan, pentru a susţine petiţia Partidului Popular Maghiar din România de a amplasa în Piaţa Unirii o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului Oradea, dar şi modificarea zilei oraşului Oradea. 

Potrivit unui comunicat publicat în limba maghiară pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, motivul pentru care organizaţiile s-au alăturat demersului făcut de PPMT este că „solicitarea comunităţii maghiare de a avea o statuie a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii este legitimă”, un demers pe care „toţi maghiarii, toţi orădenii de bună credinţă au datoria să-l susţină”, pentru că „statuia întemeietorului oraşului, a Sfântului Rege Ladislau, trebuie să primească loc în piaţa centrală a oraşului”. 

Informarea semnată de preşedintele organizaţiei Oradea a UDMR, Meleg Vilmos, şi de preşedintele executiv, Botházy Nándor, îi reproşează primarului Ilie Bolojan că a mobilat piaţa centrală a oraşului cu statuile Regelui Ferdinand şi ale episocpilor greco-catolic respectiv ortodox, care sunt simboluri ale majorităţii româneşti, în condiţiile în care, „imaginea oraşului trebuie să se dezvolte păstrând raportul etnic”, adică promovând şi valori ale minorităţilor. „În secolul 21, Piaţa Unirii nu ar trebui să fie un loc doar pentru simboluri ale puterii”. 

În comunicat se fac reproşuri şi la adresa liderilor PPMT, pentru că ar fi făcut afirmaţii publice neverificate la adresa reprezentanţilor Uniunii, acuzându-i că nu le-au susţinut iniţiativa, pe când adresa înaintată primarului Ilie Bolojan dovedeşte contrariul. 

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator