40 de organizaţii ale maghiarilor au semnat o adresă, pe care UDMR Oradea a înaintat-o primarului Ilie Bolojan, pentru a susţine petiţia Partidului Popular Maghiar din România de a amplasa în Piaţa Unirii o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului Oradea, dar şi modificarea zilei oraşului Oradea. 

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Potrivit unui comunicat publicat în limba maghiară pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, motivul pentru care organizaţiile s-au alăturat demersului făcut de PPMT este că „solicitarea comunităţii maghiare de a avea o statuie a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii este legitimă”, un demers pe care „toţi maghiarii, toţi orădenii de bună credinţă au datoria să-l susţină”, pentru că „statuia întemeietorului oraşului, a Sfântului Rege Ladislau, trebuie să primească loc în piaţa centrală a oraşului”. 

Informarea semnată de preşedintele organizaţiei Oradea a UDMR, Meleg Vilmos, şi de preşedintele executiv, Botházy Nándor, îi reproşează primarului Ilie Bolojan că a mobilat piaţa centrală a oraşului cu statuile Regelui Ferdinand şi ale episocpilor greco-catolic respectiv ortodox, care sunt simboluri ale majorităţii româneşti, în condiţiile în care, “imaginea oraşului trebuie să se dezvolte păstrând raportul etnic”, adică promovând şi valori ale minorităţilor. „În secolul 21, Piaţa Unirii nu ar trebui să fie un loc doar pentru simboluri ale puterii”. 

În comunicat se fac reproşuri şi la adresa liderilor PPMT, pentru că ar fi făcut afirmaţii publice neverificate la adresa reprezentanţilor Uniunii, acuzându-i că nu le-au susţinut iniţiativa, pe când adresa înaintată primarului Ilie Bolojan dovedeşte contrariul. 

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.