Aproximativ 80 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc au participat, marţi, la un concurs de interpretare a unor texte literare şi de comunicare în limba română, organizat de Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, cu scopul de a susţine şi dezvolta interesul elevilor de etnie maghiară pentru limba şi literatura română.
Concursul se intitulează „Povestiţi-ne în limba română!” şi se axează pe competenţa de exprimare orală a elevilor, iar la această ediţie noutatea a fost că elevii claselor a V-a şi a VI-a au fost îndemnaţi să comunice oral, pe teme clasice, tradiţionale sau legate de viaţa reală, în vreme ce elevii claselor a VII-a au interpretat texte literare româneşti, populare sau culte, cu teme apropiate de experienţa lor de viaţă.
„Un motiv pentru care le-am cerut elevilor să vorbească despre diferite teme cu un caracter practic-aplicativ accentuat este faptul că, începând cu anul şcolar 2017-2018, elevii claselor a V-a şi a VI-a învaţă după o programă şcolară realizată pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, potrivit căreia elevul trebuie să se implice activ în diferite situaţii de comunicare, comunicarea devenind firesc obiect al învăţării şi al reflecţiei. Cred că e foarte important să-i obişnuim pe elevii noştri să vorbească, să-i motivăm să-şi dorească să comunice în limba română. De aceea, toate conţinuturile propuse pentru concurs au vizat dezvoltarea competenţelor de comunicare, iar reuşita prezentării a presupus salutul, prezentarea personală, enunţarea temei şi gestionarea corectă a timpului”, a declarat presei profesoara de limba română Császár Tünde Márta, de la Şcoala Gimnazială Nagy Imre, iniţiatoarea întrecerii.
La rândul său, profesoara Bandas Luminiţa Ramona, care a fost, la rândul său, sufletul concursului, a punctat faptul că elevii maghiari au comunicat cu plăcere în limba română, iar activitatea a fost pentru ei o sărbătoare.
„Toţi participanţii au comunicat în limba română, apoi au devenit ascultători activi pentru ceilalţi. Elevii de etnie maghiară s-au exprimat corect şi cu plăcere în limba română, astfel am fost de comun acord ca în locul diplomelor de participare toţi elevii să primească menţiuni sau premii speciale. Concursul a fost primit de elevi ca o sărbătoare, o sărbătoare pregătită cu multă atenţie la detalii. Temele abordate au fost alese cu grijă de profesori şi de elevi – grijă pentru emoţia pe care doresc să o transmită, grijă pentru calitatea momentului pe care îl vor susţine. Succesul fiecărui moment codifică timp, exerciţiu, sacrificiu. Momentele concursului au înviat momente de aur ale literaturii române, constituind amintiri de nepreţuit ale tuturor participanţilor”, a precizat profesoara de limba română Luminiţa Ramona Bandas.
Preşedintele juriului, fostul inspector de limba română Stelian Busuioc, a vorbit despre importanţa unor astfel de concursuri, care să-i apropie pe copiii maghiari de limba română.
„Este un îndemn de a se apropia de limba română, zicem noi că este a doua limbă aici, la noi, pe lângă materna, dar ei pot să facă un schimb foarte interesant de sensuri între cele două limbi şi, undeva, să câştige această încredere şi dragoste faţă de limba română, care are o muzicalitate deosebită, creează o posibilitate pentru elevi de a se îndrăgosti şi de sens şi de muzicalitate şi de modalitatea de exprimare a gândurilor”, a punctat profesorul Stelian Busuioc.
Acesta consideră că astfel de activităţi trebuie continuate, pentru că reprezintă o posibilitate de manifestare a talentului şi de cunoaştere şi însuşire a limbii române.
La finalul concursului, despre care organizatorii au spus că a fost „o sărbătoare a limbii şi literaturii române”, s-au acordat premii pentru fiecare ciclu gimnazial şi toţi participanţii au primit diplome realizate de către elevii claselor a VIII-a de la şcoala organizatoare, anul acesta, desenele lor fiind inspirate de pastelurile lui Vasile Alecsandri. Premiile au constat în cărţi şi dulciuri din partea finanţatorilor proiectului, respectiv Primăria municipiului Miercurea Ciuc, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc (ACROM), Editura Corvin din Deva şi Asociaţia Nagy 12 Imre Egyesület.
Sursa: Agerpres