fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAUTOSTRĂZILE LA CONTROLAutostrada Sebeș-Turda: Avans pe Lotul 1, întârzieri pe Lotul 2

Autostrada Sebeș-Turda: Avans pe Lotul 1, întârzieri pe Lotul 2

Publicat în

spot_img
spot_img

Lucrările la lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeş-Turda au progresat în ultima perioadă, fiind realizate în proporţie la 70%. Vremea ploioasă a îngreunat activitatea pe şantier, dar termenul nu e pus în pericol, susţin reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

Potrivit estimărilor acestora, sectorul de 17 km – care se întinde de la Sebeş, de la intersectia cu Autostrada A1 Sibiu-Deva, până la Alba Iulia – poate fi terminat până la finalul acestui an.

Nu la fel stau lucrurile pe Lotul 2 unde grecii de la Aktor nu s-au mobilizat suficient, iar stadiu lucrărilor nu depășește 50%. Acest lot este cel mai lung între cele patru care compun autostrada Sebeș-Turda.

Pe lotul acesta au fost la începutul săptămânii și cei de la Asociația Pro Infrastructura (API), iar ceea ce se poate vedea pe înregistrarea lor nu este deloc încurajator. Termenul de predare a acestui lot la finalul anului este total nerealist. reprezentanții API solicitând ca mobilizarea celor de la Aktor să se mențină și chiar să crească, astfel încât să se poată circula pe noul drum la măcar la sfârșitul lui 2020.

API solicită oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să se implice activ, împreună cu antreprenorul și cu deținătorii de rețele, și să găsească soluțiile rapide pentru relocarea utilităților, mai ales în zona Teiuș.

„Este inadmisibil ca acei stâlpi de curent să fie nemișcați la mai bine de 3 ani de zile de la aprobarea proiectului tehnic!”. 

„Luni, 27 mai 2019, am vizitat șantierul lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, tronson de 24,25 km executat de grecii de la Aktor.  În continuare, se avansează extrem de lent în special la relocările de utilități și la structurile principale (podurile peste Mureș de la Rădești și Sâncrai și peste căile ferate din preajma nodului rutier Teiuș). Din fericire, față de 2018 (progres de doar 5% într-un an), constructorul a crescut ritmul de lucru în unele puncte. Terasamentele au ajuns la cota finală pe câțiva kilometri, fiind așternut și balastul stabilizat. S-a început instalarea grinzilor la pasajele care supratraversează autostrada și sunt pregătiri pentru ridicări și în nodul Teiuș (intersecția DN14B-A10) sau la Oiejdea (unde autostrada trece peste DN1)”, declară reprezentanții API, care cer ca mobilizarea celor de la Aktor să se mențină și chiar să crească, astfel încât să se poată circula pe noul drum la sfârșitul lui 2020.

Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 km şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi.

Primul lot se întinde pe 17 km, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 km şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda. Loturile 3 şi 4, de la Turda la Aiud, au fost deschide circulaţiei rutiere în vara lui 2018. 

Valoarea lucrărilor, fără TVA, este de 541.739.137 de lei pentru lotul 1, de 549.332.393 de lei pentru lotul 2, 420.511.921 de lei pentru lotul 3, de 470.004.894 de lei pentru lotul 4, toate fiind finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi de la bugetul de stat – 15%.

Articole recente

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Mai multe articole de același fel