fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂConcursul de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale de la Sighetu Marmației și-a...

Concursul de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale de la Sighetu Marmației și-a desemnat câștigătorii

Publicat în

spot_img
spot_img

Şcoala Gimnazială cu Program Suplimentar de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu Marmaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a organizat cea de-a XXVII – a ediţie a Concursului de Interpretare Instrumentală si de Arte Vizuale cu participare internaţională, concurs care se adresează elevilor instrumentişti din clasele I – VIII şi elevilor plasticieni din clasele V-VIII.

Competiţia a reunit 200 de concurenţi  la secţiunea  muzică şi 90 de concurenţi  la secţiunea arte vizuale  din România, Cehia, Serbia, Ungaria şi Ucraina.

Prin acest concurs se urmăreşte stimularea şi popularizarea tinerelor talente, precum şi cunoaşterea de către elevi a celor mai valoroase creaţii româneşti şi universale.

”De câțiva ani buni, în luna mai, reflectez asupra unui minunat eveniment artistic, Concursul de interpretare instrumentală și arte vizuale de la Sighet, încercând să răspund unei insistente întrebări: care este alchimia care conferă farmecul acestei manifestări și, în mod particular, longevitatea sa, atâta timp cât cele mai multe competiții de acest fel și-au pierdut entuziasmul în mult mai scurt timp? Cu un an în urmă, invitam pe toți cei care au fost acolo să se implice, să cunoască organizatorii și să împărtășească emoțiile micilor concurenți. Acum voi merge mai departe cu răspunsurile. Misterul care ne atrage, an de an, la Sighet are mai multe coordonate. În primul rând, farmecul aparte al locului, mai curat și aflat mai aproape de natură decât oricare dintre marile aglomerări urbane, precum și oamenii locului, sinceri și încă feriți de lipsa de comunicare de care se fac vinovate efemerele mijloace IT care simulează socializarea. Mai apoi, înțelepciunea și bunul simț al organizatorilor, care au imaginat și construit un concurs generos, în care contează partea bună a fiecărui concurent, și nu micile scăpări sau greșeli, mizând pe motivarea participanților și pe ideea bunelor practici. Nu putem trece cu vederea nici empatia celor chemați să jurizeze și să aprecieze evoluțiile artistice ale concurenților, numărul acestora depășind, pe parcursul anilor, cifra 70! De asemenea, multiculturalitatea prilejuită atât de localnici cât și de participanții din străinătate, o atitudine nu numai corectă, cât și sensibilă, deschisă și necesară, care face concursul mai atractiv. Nu este o surpriză, în aceste condiții, că mulți dintre laureații competiției și-au urmat chemarea și talentul, devenind artiști de mare valoare. Cu doar două săptămâni în urmă am asistat la recitalul de absolvire al pianistului Cadmiel Boțac, care a dedicat una dintre piesele interpretate, Fantaisie impromptu op. 66 de Chopin, regretatei sale profesoare Monica Chifor, cu care a învățat cândva această lucrare. Să menționăm faptul că pianistul originar din Sighet a fost apreciat de către reputatul Denis Matsuev și invitat să susțină un recital la reședința acestuia! Și acesta este doar un exemplu, deloc singular. Mulți dintre studenții mei au observat, studiind diploma obținută cu ani în urmă la Sighet, că ne-am întâlnit și cu acest prilej. Doar anii au trecut…”, a spus președintele juriului, Prof. univ. dr. Gabriel Banciu, de la Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca.

Rezultatul concursului de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale, ediția XXVII-a, 23-25 mai 2019 pot fi consultate aici:

Interpretare instrumentală (muzică)

Arte vizuale

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel

INTERVIU – Salcudean Larisa: „Am simțit că locul meu este pe scenă”

Larisa este o tânără interpretă ardeleancă, mândră tare și cu o voce deosebită. Latura artistică este îmbinată foarte bine de latura academică, Larisa studiind specializarea „Drept penal”. Pentru a o cunoaște mai bine, i-am adresat câteva întrebări, iar răspunsurile ei ne-au consolidat părerea bună despre ea!