fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEPrimarul din Odorheiu Secuiesc a scăpat de amenda primită pentru amplasarea simbolurilor...

Primarul din Odorheiu Secuiesc a scăpat de amenda primită pentru amplasarea simbolurilor naţionale maghiare de 15 martie

Publicat în

spot_img
spot_img

Tribunalul Harghita a anulat marţi, printr-o sentinţă definitivă amenda dată de prefectul Jean-Adrian Andrei primarului municipiului Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi, pentru că acesta din urmă a decorat în 2018 urbea cu panglici în culorile naţionale maghiare de 15 martie, sărbătoare naţională pentru maghiari.

Minuta încheierii a fost publicată pe portalul instanţelor din România. Tribunalul a modificat complet sentinţa pronunţată în prima instanţă, care îi dădea câştig de cauză prefectului, şi a anulat procesul verbal de constatate şi aplicare a contravenţiei. Acesta este primul proces în care este pronunţată o sentinţă definitivă, dintr-o serie de procese intentate de către primari din Secuime, amendaţi de către prefecţi pentru cazuri similare.

Reprezentanţii guvernului din judeţele Covasna şi Harghita au amendat anul trecut pentru prima dată primarii din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc pentru amplasarea, cu ocazia zilei de 15 martie, a steagurilor şi panglicilor roşu-alb-verzi. Aceştia au invocat Legea 75/1994, care prevede că “drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite”.

Prefecţii au emis amenda maximă permisă de lege – 5.000 de lei – iar unii edili au fost amendaţi timp de două zile consecutive, pentru presupusa contravenţie privind simbolurile.

Procesele privind anularea amenzilor au fost pierdut în primă instanţă de către primarii din Odorheiu Secuiesc şi Târgu Secuiesc, în timp ce edilul din Sfântu Gheorghe l-a câştigat pe al său. Primarii au invocat în faţa judecătorilor că simbolurile afişate nu coincid cu drapelul Ungariei. Ambasada Ungariei la Bucureşti a trimis instanţelor sesizate legislaţia ungară cu privire la folosirea drapelului. Edilii şefi mai susţin că amendamentele din 2002 aprobate la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a legii simbolurilor stipulează că: “acele minorităţi etnice, care au organizaţii naţionale pot folosi propriile simboluri la evenimentele lor”.

Prefectul de Harghita a aplicat ulterior încă o amendă, similară, primarului din Odorheiu Secuiesc pentru simbolurile naţionale amplasate pe 23 octombrie 2018 şi 15 martie 2019, iar prefectul de Covasna l-a amendat pe primarul din Sfântu Gheorghe şi anul acesta pentru simbolurile afişate de 15 martie. Cei doi
prefecţi din Ţinutului Secuiesc i-au atenţionat anul acesta pe primarii din zonă, înainte de ziua de 15 martie, că steagurile maghiare pot fi arborate doar alături de cel românesc.

Printre altele, acţiunea autorităţilor statului a determinat UDMR să declare simboluri naţionale la Congresul din februarie de la Cluj-Napoca drapelul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, precum şi imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel