fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITABisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea pentru pelerini

Bisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea pentru pelerini

Publicat în

spot_img
spot_img

Bisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea pentru pelerinii care doresc să se odihnească sau să poposească în lăcaşurile de cult, în drumul lor către sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde Papa Francisc va oficia o liturghie sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale apostolice în România.

Potrivit programului făcut public de organizatori, vineri seara, de la ora 19,00, credincioşii sunt aşteptaţi în bisericile din oraş pentru a asista la slujbă, iar apoi acestea vor rămâne deschise până dimineaţă.

De asemenea, în mănăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc se va oficia, în cursul serii, sfânta liturghie, după care va începe o noapte de rugăciune.

Şi în capela Colegiului „Segítő Mária” pelerinii sunt aşteptaţi la slujbă, de la ora 19,00, după care va avea loc „o veghe de rugăciune” condusă de mişcările ecleziale, iar în jurul orei 4,00, din acest loc vor porni mai mulţi pelerini spre locul unde se va celebra liturghia pontificală.

Sâmbătă dimineaţă, de la ora ora 6,00, în şaua muntelui Şumuleu, începe un program spiritual de pregătire a pelerinilor, se vor rosti rugăciuni mariane, se vor interpreta cântece bisericeşti, iar credincioşii care doresc să se spovedească sunt aşteptaţi de zeci de preoţi.

De la ora 9,45 începe introducerea în liturghia pontificală, iar Papa Francisc va ajunge la altarul în aer liber la ora 11,30, când va începe Sfânta Liturghie. Sute de preoţi concelebranţi vor fi prezenţi la faţa locului, iar corul care va interpreta cântece în timpul liturghiei este format din 100 de persoane.

Pregătirile pe dealul Şumuleu au intrat în linie dreaptă, sute de persoane fiind implicate în stabilirea ultimelor detalii. Au fost instalate spitalele mobile, punctele de prim ajutor, toaletele mobile, au fost delimitate sectoarele unde vor avea acces pelerinii, s-a adus mobilierul pentru altarul în aer liber şi se amplasează aranjamentele florale care vor împodobi altarul.

Au intrat în vigoare şi primele restricţii de circulaţie în zona centrală a municipiului Miercurea Ciuc şi în zona pelerinajului, care sunt, deocamdată, parţiale, urmând ca sâmbătă dimineaţă să se interzică accesul autovehiculelor. De asemenea, cursurile la şcolile din Miercurea Ciuc au fost suspendate vineri, pentru a se evita aglomeraţia.

Unii dintre pelerini au început deja să sosească în oraş, dar cei mai mulţi vor veni sâmbătă dimineaţă şi chiar în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, unii sosind cu maşinile, autocarele sau cu trenul, alţii parcurg pe jos distanţe impresionante.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc este unul dintre cele mai vechi şi cunoscute locuri de pelerinaj din Europa Centrală şi de Est, dedicat Fecioarei Maria, unde în fiecare an are loc o impresionantă procesiune, cu ocazia Rusaliilor Catolice.

Biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc adăposteşte o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care are este 500 de ani şi care va fi scoasă din lăcaşul de cult, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, pentru a fi dusă la altarul de unde Papa Francisc va oficia liturghia pontificală. Cu această ocazie, liderul spiritual al lumii catolice va oferi sanctuarului de la Şumuleu Ciuc un trandafir de aur, aşa cum face la toate locurile mari de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria. 

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.

Noile săpături arheologice redescoperă fostul sistem de fortificație al Cetății Mikó

În partea de vest și de nord a Cetății Mikó se desfășoară o săpătură arheologică inedită: sub conducerea arheologului Darvas Lóránt, se cercetează, în mai multe secțiuni, sistemul de fortificație de odinioară a clădirii.

S-a finalizat consolidarea şi punerea în siguranţă a internatului de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit și a ucis doi elevi

Consolidarea şi punerea în siguranţă a clădirii internatului Liceului „Tamási Aron”, de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit în decembrie 2023, iar doi elevi şi-au pierdut viaţa, s-a finalizat, a anunţat, joi, Instituţia Prefectului Harghita