fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂElevul preferat al lui Frederic Chopin, pianistul Carl Filtsch, omagiat în orașul...

Elevul preferat al lui Frederic Chopin, pianistul Carl Filtsch, omagiat în orașul natal – Sebeș

Publicat în

spot_img
spot_img

O personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin, pianistul Carl Filtsch, este omagiat la acest sfârşit de săptămână printr-o serie de evenimente care au loc în oraşul său natal, Sebeş.

Zilele Muzicale „Carl Filtsch” au debutat cu un moment comemorativ în memoria acestuia, la bustul pianistului, în zona Bisericii Evanghelice, urmat de proiecţia filmului „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch” în toate şcolile din municipiu, potrivit unui comunicat de presă transmis de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Născut în 28 mai 1830, la Sebeş, şi decedat la Veneţia, în 11 mai 1845, Carl Filtsch este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică, ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică. La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra, unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Evenimentele vor continua, vineri seara, în Biserica Evanghelică, cu un recital extraordinar de orgă, susţinut de Paul Cristian.

Duminică este programat, tot la Biserica Evanghelică, un alt recital extraordinar de pian, susţinut, de această dată, de către Diana Dava Barb, cu creaţii ale lui Carl Filtsch, Frederic Chopin şi Alexander Borodin. Ulterior, Orchestra de Cameră „Augustin Bena” a Judeţului Alba, dirijată de Dan Liviu Cernat, va susţine un recital cameral special pregătit pentru acest eveniment.

Intrarea la toate aceste evenimente este liberă.

Zilele Muzicale „Carl Filtsch” sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” şi Biserica Evanghelică Sebeş.

„Povestea tânărului pianist este tragică, deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”, se mai arată în comunicat.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum parte dintre ele sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. 

Sursa: Agerpres

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel