fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăFeicniuzu' ZileiFeicniuzu' Zilei | România (NU) a pierdut Parcul Național Retezat?

Feicniuzu’ Zilei | România (NU) a pierdut Parcul Național Retezat?

Publicat în

spot_img
spot_img

De luni de zile circulă în mediul online o știre falsă despre o așa-zisă pierdere a Parcului Națioal Retezat. Articolul de la care a pornit totul este din anul 2016, dar informația revine mereu și mereu, în ciuda evidențelor contrarii. Recent, cei de la Parcul Național Retezat au postat pe site-ul oficial al Parcului un nou material pe acest subiect. Îl redăm integral:

Romania a pierdut Parcul Retezat, ”ultima padure virgină din Europa”?
1. România nu a pierdut Parcul Național Retezat. Cine scrie altceva, ori nu știe, ori dezinformează cu bună ștință, ca să creeze confuzie și îngrijorare. 
2. Parcul Retezat nu găzduiește ”ultima pădure virgină din Europa”, nici măcar din România, unde există păduri virgine în mai multe zone ale țării. Și în Retezat exista câteva paduri naturale – asemanatoare padurilor virgine- bine conservate. Nu au disparut și nu au fost tăiate de nimeni, nici de ”țapinari cu drujbe”, nici de ”mafia pădurilor”cum se scrie pe unele site-uri. De aici se poate descarca Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România, http://apepaduri.gov.ro/paduri/

În acest Catalog urmează să fie incluse și alte suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine identificate în viitor. ”Există în prezent, depuse la Gărzile Forestiere în vederea verificării şi avizării, studii de fundamentare pentru includerea în Catalog, elaborate de către organizaţii neguvernamentale, administratori de păduri, administratori ori custozi de arii naturale protejate sau de către experţi persoane fizice.” precizează MMAP. Parcul acoperă o suprafață totală de 38.138 ha (gol alpin+păduri), iar în Europa există 322.000 ha paduri virgine (sursa WWF). 

Mai există păduri în PN Retezat sau au fost defrișate ? 
Există păduri multe, frumoase și neatinse. Vă invităm să le vedeți! Sunt ocrotite în zona de protecție strictă și în zonele de protecție integrală. Aici nu se taie nimic, nici măcar arborii morți. Vezi AICI pe harta zonele roșii și portocalii.

În zonele tampon sunt permise tăierile de arbori în anumite condiții clar stabilite de lege. Nicăieri în Parc nu sunt permise defrișările. Tehnic, defrișare e când tai pădurea de pe o anumită suprafață și în locul ei construiești ceva (șosea, stadion, oraș, etc) sau dai altă întrebuințare terenului (îi schimbi folosința scoțându-l din fondul forestier). În Parc nu se permite așa ceva. 
În zonele tampon, în parcelele unde sunt permise lucrări silvice, va fi tot pădure și în viitor. Ori se regenerează natural, ori se împădurește prin plantări făcute de administratorii fondului forestier. De exemplu, în zona tampon, pe Râu Șes, unde au fost doborâturi de vânt urmate de atacuri de ipide, s-au făcut extrageri de arbori; în aceste locuri, pădurea a inceput sa creasca prin regenerare naturala combinata cu împăduriri facute de către Ocolul Silvic Retezat.

Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat Parcul National Retezat?

De retinut: multe zone din masivele Retezat si Godeanu NU sunt in Parc. Niciun metru pătrat din Parcul Național Retezat nu aparține firmei Holzindustrie Schweighofer. Proprietarii terenurilor/padurilor din Parc sunt enumerați aici: http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/202-proprietari-padure-gol-alpin-parcul-national-retezat.html

Asfaltul trece prin inima Parcului Retezat?

S-a vorbit mult și prost despre ”Asfaltarea Retezatului”. Drumul DN66A Petroșani – Herculane, zis și ”drumul lui Băsescu” trece pe la limita de sud a Parcului, pe malul Jiului de Vest, pe o distanță de 3,2 km. NU taie Retezatul în două cum au crezut naivii ușor de manipulat. 
Vezi harta AICI

Parcul National Retezat este administrat ilegal?

Administrarea PNR se face legal, pe baza unui contract de administrare si a unui plan de management aprobat. Un plan de management aprobat are valabilitate până la aprobarea unui nou plan de management. Baza legală: art. 56, alin (2) din OUG 57/2007, cu modificările și completările ulterioare, care stipulează ” Până la stabilirea și adoptarea planurilor de management în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență, se aplică planurile de management existente” https://legeaz.net/oug-57-2007-regimul-ariilor-naturale-protejate/

În ultima perioadă urșii au atacat mai mulți oameni în Retezat?
Niciun turist nu a fost rănit de urs. În 2016-2017 au fost două cazuri de ciobani răniți de urs: 
-2016: un cioban a sărit la urs să-i scoată oaia din gură. Ursul l-a considerat competitor la hrană și a vrut să-l îndepărteze de pradă, nu să-l mănânce. 
-2017: un ucenic la o stâna din Secări a dat noaptea peste un urs venit la oi. Ursul s-a speriat de lumina lanternei și l-a trântit pe băiat la pământ. Tânărul s-a ales doar cu zgârâieturi la piciorul drept.

Articole recente

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Mai multe articole de același fel

mediastandard.ro | Cum am pornit de la un fake news în română și am ajuns la o întreagă rețea de site-uri rusești

Evenimentele cu un impact emoțional major sunt oaze pentru cei ce intenționează să le...

Feicniuzu’ Zilei | Tăriceanu: Comisia de la Veneţia interzice organizarea de referendumuri concomitent cu alte alegeri

Călin Popescu Tăriceanu, un adversar declarat al referendumului pentru Justiţie organizat de preşedintele Klaus...

Feicniuzu’ Zilei | România atacă Ucraina

Un video amatoricesc despre ocuparea regiunilor Cernăuți și Odesa de către România în 2022...