fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAFOTOREPORTAJ. Ploaia s-a oprit înaintea sosirii Papei la Șumuleu; Statuia făcătoare de...

FOTOREPORTAJ. Ploaia s-a oprit înaintea sosirii Papei la Șumuleu; Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserica franciscană pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat în

spot_img
spot_img

Papa Francisc – aflat în cea de a doua zi a vizitei sale istorice în România – a ajuns sâmbătă la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc și oficiază Sfânta Liturghie la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice. Acolo se află aproximativ 100.000 de pelerini, mulți dintre ei din Ungaria.

La Șumuleu a plouat torențial toată dimineața, iar ploaia s-a oprit cu puțin înainte de sosirea Papei. Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, cea mai mare de acest fel din lume şi cu o vechime de peste 500 ani, a fost scoasă din biserica franciscană şi dusă la altarul de unde Papa oficiază slujba.

Prima menţiune a statuii Maicii Domnului de la Şumuleu a părut în anul 1624, într-un inventar al bunurilor Mănăstririi şi Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonárd Losteiner, în însemnările sale din 1776-1777.

Marea invazie turco-tătară din zona Ciucului, în 1661, a devastat şi incendiat complexul mănăstiresc de la Şumuleu şi Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oraş Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luaţi în robie.

Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost aşezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina şi Barbara.

Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează.

Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.

Sfântul Părinte poartă veşminte realizate de designerul român de haine bisericeşti Cristina Sabău-Trifu din Satu Mare. Pe cazula (veşmântul liturgic) Sfântului Părinte, care este unicat, este reprezentată imaginea statuii Fecioarei Maria de la Catedrala din Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane. Pe spate este imprimat logo-ul acestei vizite papale – „Să mergem împreună!”.

Acest fotoreportaj s-a realizat cu ajutorul lui Ovi D Pop, fotograf profesionist din Oradea, multiplu câștigător de premii interne și internaționale de fotografie

Articole recente

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Mai multe articole de același fel

Concurs inedit de recitare a poeziilor lui Petőfi Sandor la Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc

Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc, împreună cu Asociația Tinerilor din Transilvania anunță un concurs inedit de recitare de poezie cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sandor.