25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăREPORTAJÎn audiență la Papa Francisc: Jurnalismul trebuie să fie liber

În audiență la Papa Francisc: Jurnalismul trebuie să fie liber

Publicat în

spot_img
spot_img

Zilele trecute, am avut o invitaţie la Vatican din partea Sfântului Părinte, Papa Francesco pentru o audienţă privată cu colegii mei jurnalişti corespondenţi în Italia, la Ass. Stampa Estera (Presa străină). O ocazie unică şi plină de emoţii de a-l întîlni pe Pontefice în Sala Clementina din Vatican.

Ploaia torenţială nu ne-a împiedicat să ajungem cu o oră mai devreme şi să aşteptăm emoţionaţi ca la prima întîlnire amoroasă!

Povesteam cu colegii pe care nu i-am văzut de ani de zile şi subiectul era EL, actualul Papa Francesco cu acţiunile lui curajoase şi insolite faţă de predecesorii lui, chiar dacă unii dintre noi au avut norocul să îi cunoască şi pe ultimii 3-4 Pontefici.

În timp ce mă apropiam de Sfîntul Părinte, emoţiile m-au invadat, îmi pregătisem o frază de rostit dar nu mi-am amintit nimic!

Am scos repede din geantă darul pregătit cu mult drag pentru Papa Francesco şi m-am apropiat stîngace, i-am arătat icoana Maicii Domnului primită la mănăstirea Lainici în decembrie trecut spunîndu-i că este sfinţită dar Ponteficele a înţeles că vreau să o binecuvînteze şi mi-o atinge, face cruce şi mă priveşte dar eu o o ţin în mînă oferindu-i iar. Repet că i-o dăruiesc din suflet.

Atunci i se luminează obrazul şi spune: „E pentru mine? Da! Oh, grazie, grazie!” Apuc să spun că sunt româncă. Iar Papa Francesco răspunde: „Da? Vin în România din 31 mai pînă pe 2 iunie!”

Vă aşteptăm cu mare drag, Santo Padre! Mă întorc să plec şi dau o ocheată spre Pontefice care înainte să lase darul meu în mîinile celor din preajma Sa, mai aruncă o privire plină de bucurie spre icoana Maicii Domnului…

Fiecare dintre noi prezenţi în audienţă, am avut în dar ultima carte a Ponteficelui dedicată nouă, jurnaliştilor: „Comunicare il BENE” – Cuvintele lui Papa către jurnalişti (A comunica Binele), editat de Libreria Editrice Vaticana.

Un discurs lung şi îmbogăţit cu reflecţii personale cu care Papa Francesco a trasat profilul jurnalistului cu îndatoririle sale:

Umil, liber, curajos, în continuă căutare a adevărului„pînă cînd, comunicaţia să fie un instrument pentru a construi şi nu a distruge; pentru a se întîlni şi nu a se ciocni; pentru a dialoga şi nu a monologa; pentru a orienta şi nu a dezorienta; pentru a se înţelege şi nu a se înţelege greşit; pentru a umbla în pace şi nu a semăna ură; pentru a da voce cui nu are voce şi nu de a fi un megafon cui urlă mai tare”

Ponteficele ne-a pus în gardă spunînd că:

”În vremurile acestea în care mulţi difuzează fake news, umilitatea te împiedică să vinzi hrana avariată a dezinformării şi te invită să oferi pîinea bună a adevărului”.

Jurnalistul umil este un jurnalist liber. Liber de condiţionări. Liber de prejudicii şi astfel curajos. Libertatea cere curaj.

Responsabilitatea în internet

Papa Bergoglio a subliniat marea responsabilitate a ziarelor în era digitală:

„Aveţi un rol indispensabil şi acest lucru vă încredinţează o mare responsabilitate: vă cere o cură particulară pentru cuvintele pe care le folosiţi în articolele voastre, pentru imaginile pe care le transmiteti în serviciile voastre, pentru tot ceea ce condivideţi pe social media”.

Războaiele uitate

„Avem nevoie de jurnalişti care să fie de partea victimelor, de partea celor care sunt persecutaţi, a celor excluşi, discriminaţi. Este nevoie de voi şi de munca voastră pentru a fi ajutaţi să nu uităm atîtea situaţii de suferinţă care deseori, nu au lumina reflectoarelor asupra lor sau o au pentru o clipă apoi cad în întunericul indiferenţei”, a spus Papa Francesco.

Jurnalismul trebuie să fie liber

„Libertatea presei şi a expresiei reprezintă un indicator important pentru starea de sănătate a unei ţări”, a amintit Ponteficele. „Amintiti-va, că dictaturile, prima măsură pe care o iau, este interzicerea libertăţii presei. Avem nevoie de un jurnalism liber, în serviciul adevărului, al binelui, al dreptăţii; un jurnalism care să ajute la construirea culturii întîlnirii.”

Foto credit @ Vatican Media

Articole recente

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Mai multe articole de același fel

Două zile de poveste la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag

Dincolo de târgul ”cu de toate” din curtea Bisericii Evanghelice, am apreciat în mod deosebit felul în care localnicii s-au mobilizat pentru a întâmpina miile de turiști veniți la Sărbătoarea Tuberozelor

71 de ani de la deportarea ”elementelor chiaburești”

Familiile, inclusiv copiii și bătrânii, au suferit drama exilului, a izgonirii într-un mediu ostil, lipsit de cele mai elementare condiții de igienă și viață.

„Vrei să te întorci în țara ta?” „Desigur. Dacă voi mai avea o țară la care să mă întorc…”

Un ursuleț de pluș așteaptă cuminte pe podul peste Tisa – granița româno-ucraineană de la Sighetu Marmației. În spatele lui, râul curge domol între cele două maluri: cel dinspre care se fuge și cel care reprezintă, cel puțin pentru moment, o destinație sigură. Mai încolo, o altă jucărie stă proptită de bârnele de lemn, în așteptarea unui copil care să o ia cu el. Reportaj de Camelia Jula și Andrei Nistor