Șumuleu Ciuc, locul în care zeci de mii de pelerini vin anual în sâmbăta Rusaliilor pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, un loc încărcat de spiritualitate, universal prin excelență, un colț de rai care – din fericire – este în Transilvania. Aceasta este scena pe care Sanctitatea Sa Papa Francisc a venit să se roage, spunând că “rănile din trecut” nu trebuie să constituie un obstacol pentru o “convieţuire fraternă”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cât de bine a surprins Sfântul Părinte spiritul Transilvaniei! Acest colț de lume iubit de Dumnezeu, reprezentat la nivel spiritual de dealurile Șumuleului, locul în care de vreo 1000 de ani români, unguri, secui, sași, evrei, țigani, sârbi trăiesc împreună modelându-l , definindu-l și promovându-l sub un nume simplu, dar atât de drag: Ardeal / Erdély / Siebenbürgen.

Noi, cei care trăim aici, știm bine că fiecare etnie ARE DREPTUL să-și vorbească limba, să-și păstreze obiceiurile, să-și crească pruncii în spiritul și cu tradițiile grupului etnic din care face parte. Români sau secui, sași sau țigani, cu toții sunt ardeleni. Oamenii simpli din satele transilvane știu bine lucrurile astea! Le știu și politicienii, dar lor liniștea nu le pică bine. Liniștea, pacea și buna conviețuire nu aduc voturi!

Da, este adevărat că – din timp în timp – istoria le-a fost potrivnică unora sau altora. ”Primus inter pares” – primul dintre egali – inventat și adus din vechea Romă s-a aplicat și printre etniile Transilvaniei de-a lungul veacurilor. Dar asta nu schimbă esența: oamenii de aici ȘTIU să trăiască bine unii cu alții. Ei își vorbesc unii altora limba, își respectă sărbătorile și împrumută unii de la alții tradiții culturale, religioase și cutume sociale.

Din păcate, așa cum se întâmplă de fiecare dată când apar diferite evenimente cu impact mediatic în Transilvania, nici slujba Papei de la Șumuleu nu putea trece fără ca extremiștii să nu aibă ceva de obiectat. Fantasmagoriile naționaliste au luat cu asalt internetul, fatalismul inundând grupurile geto-dace care erau gata să ia arma în mână pentru a apăra Ardealul care urma să-și declare – chiar în timpul slujbei Papei – independența.

Politruci dintre cei mai verzi își dădeau ghionturi virtuale să vină cu mic cu mare să ia microfoanele din mâna acelora care, de pe scena sanctuarului marian, își permiteau să predice în limba maghiară. Șocul și groaza au fost la sfârșit când imnul Ungariei (cântec religios dealtfel) a răsunat din piepturile coriștilor, urmat imediat de imnul secuilor. Deja, unii pe rețelele de socializare agonizau în spume, fiind convinși că odată cu papamobilul va pleaca și o bucată de România – Transilvania carevasăzică – spre zări mai line, departe de geto-dacii care porniseră în trombă prin tunelurile de pe sub Carpați pentru a ajunge cât mai repede la Șumuleu să oprească grozăvia.

Ei bine, Papa Francic a plecat spre Iași, iar Ardealul e tot aici! Slujba a fost și în limba română, steagurile țării au fost arborate și fluturau alături de cele maghiare și secuiești, iar Ardealul nu și-a declarat independența. Încă un pericol a fost îndepărtat la mustață, nu-i așa?

Și totuși, eu sper că pentru verzii noștri geto-daci ceva, ceva s-a întâmplat: au realizat că la Șumuleu Ciuc se vorbește ungurește și e firesc să fie așa. Multiculturalismul e o bogăție pentru Transilvania și nicidecum un risc. Autonomiile trebuie încurajate și nu combătute, iar unicitatea Ardealului este dată, în primul rând, de unicitatea popoarelor care îl locuiesc. Toate astea sunt o bogăție pentru România, cea mult prea măcinată de spaime, chiar și după o sută de ani de la preluarea controlului asupra Ardealului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

28 COMENTARII

 1. Sincer, mi-au dat lacrimile pe pamant german, citind asemenea randuri, iesite de sub condeiul unui roman.
  Nu cred ca cineva ar mai putea adauga ceva. Respect

  • Mulțumesc frumos pentru aprecieri. Cu stimă, un ardelean – Andrei Nistor.

 2. Felicitari Domnule Nistor!
  Speram ca vor citi si cei din Regatul VECHI.

 3. “Autonomiile trebuie încurajate și nu combătute”.Domnule Nistor…afirmati in continuare ca sunteți român?!?

 4. Pacat ca uni mai au atacuri de panica cand aud cuvantul autonomie )) ,dar cum a spus si Papa Francisc “evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă ” . Pe care NOI cei din Ardeal indiferent de etnie o stim ,si convetuim impreuna de secole Dl Nistor respecte si va felicit pt articol !!

 5. Bravo Andrei Nistor, va felicit pentru articol, sunteti un om adevarat si destept.

 6. si in spiritul bunei înțelegeri cimitirul international de la Valea Uzului e în continuare închis cu lanțuri și trei lacăte de către reprezentanții minorității conlocuitoare ?

 7. Mulțumim Dl. Nistor şi toată stima pentru obiectivitatea şi inteligența de care ați dat dovadă.

 8. Multumim pt gandurile dvs atat de frumoase si atat de intelepte ! Daca am gandi toti asa…

 9. In loc de unitate D-voastra cautati iarasi diversiune… Cred ca de ambele parti pot fi mentionate situatii in care partile se simt jenati de partea cealalta… In Valea Uzului asa numita “minoritatea” a trait pe pielea sa profanarea cimitirului prin gestul primarului din jud. Bacau… Medalia are 2 fete… D.voastra o vedeti numai ceea care va place… Iubirea semenilor inseamna si cautarea adevarului… Cum putem iubi semenul nostru daca uram pe aproapele nostru??? Oare acest gest e crestin????

 10. O parada a xenofobiei, acompaniata paranoia si semidoctismul obligatoriu. Scoaterii la lumina ciomagului
  deviind tema articolului. Nu ati inteles nimic, dar absolut nimic mesajul Papei in Romania.
  Din pacate adevaratii ardeleni sint demult pe cale de disparitie.

 11. Felicitari pentru articol domnule Nistor! Eu sint unguroaica (cum spun cu drag, si prietenii mei romani :), care sunt destul de multi), nu locuiesc in tara de mai mult de 20 de ani, dar inca ma doare foarte mult cind aud vorbind cu ura despre unguri. Bineinteles ca nici ungurii nu sint toti la fel, dar la fel ma doare si cind cineva vorbeste rau de romani. Ma simt atit unguroaica, cit si romanca. Eu sint din Odorheiul-Secuiesc,si in ciuda faptului ce se zice in general despre secui, majoritatea sunt foarte ospitalieri, le face placere sa cunoasca persoane din alte parti ale Romaniei, si sa vorbeasca in romaneste, chiar daca nu toata lumea reuseste sa vorbeasca corect.
  Dumneavoastra a-ti descris minunat, cum se traieste prin partile noastre! Tot respectul!

 12. Domnule Nistor, de ce vi se pare necesara precizarea “roman ardelean”? Si ce vrea sa insemne? Roman mai destept? roman mai prost, roman mai breaz? roman mai fudul?
  Romanii aia din regat, asa ne-ardeleni, va dau lectii de toleranta de secole. Da, ei ii tolereaza si pe turci, si pe tigani, si pe chinezi, ca sa nu mai vorbim de faptul ca Bucurestiul tolereaza toti veneticii ajunsi sa “se faca oameni mari” “la Capitala”. Daca n-ar fi toleranta asta, n-ar geme Capitala de ardeleni sau moldoveni ajunsi sa ba prim-ministri, ba formatori de opinie, ba patroni TV, ba “ptiu-drace” europarlamentari cu batista mov si creier mic.
  Dar uite ca toleranta asta va prieste. Va prieste obrazul pe care bucuresteanul il intoarce atunci cand un trist se trezeste sa declare “M-am saturat de Romania”. Intr-o lume latina normala, cu sange fierbinte, ipochimenul ar fi fost luat in suturi la propriu. Dar aveti norocul ca Sudul are acea lentoare a Levantului care l-a invatat sa nu se puna cu prostii. Si intr-o astfel de lume, tupeul ardeleanului agresiv, vesnic aratand cu degetul spre “mitici”, creeaza pungi de puroi care cresc si de care mai apoi tot el se va plange.
  Da, Ardealul e tot acolo. Da, exista idioti si dacomani pe care nici Dracu’ nu-i baga in seama. Exista multi prosti si primitivi peste tot, iar procentual exista mai multi prosti si primitivi azi decat in deceniile trecute pentru ca multi destepti pleaca din tara, multi mor, iar educatia produce forme fara fond si prosti cu diploma.
  Acest mesaj nu contrazice deloc articolul Dvs. care mi se pare, in esenta, corect si de bun simt. Dar vin sa repet intrebarea: Ce inseamna “roman ardelean?” Mai destept, mai prost?, mai breaz? mai arogant? Daca imi veti raspunde ca doar “mai arogant”, atunci e ok – ati avut un moment de sinceritate pentru care va felicit.
  Altfel, ma intreb de ce naiba nu puteti fi doar un roman normal… Ah, pentru ca noi, ceilalti, suntem prosti si mirosim. Cum ar zice unii, budos olah, nu?

  • Mulțumesc pentru mesaj, domnule Silviu. Român ardelean înseamnă exact asta: român ardelean, român care trăiește în Ardeal.

 13. 1.) … Domnule NISTOR .. și eu sunt ardelean, ce-i drept mai de la graniță dar ardelean (28 Km de Brașov) … Cine tot o dă AZI (zi și noapte) … cu ” luarea .. mutarea .. dislocarea .. escavarea .. deplasarea .. săparea .. ‘area .. ‘area și iar ‘area … că-i aici .. că nu-i aici .. că-i tot aici, că DE CE mai e încă aici … etc & etc & alți termeni de genul .. e sinistru, să nu zic penibil, noțiunile fiind demult desuete, depășite și abstracte ”la MAXIM ” … devenind ”picături chinezești” pt. unii … ne doare capul, zău !.. …
  CUM să-l ia măi fraților și unde să-l ducă tzucu-Vă ?!!!… Poate or fi construit cei care ”coc ideea ” .. (iar noi nu știm), un așa de MARE excavator, încât să încapă TOT într-o cupă și să plece cu El .. să-l deverse în Balaton, știu eu ( dau un exemplu la întâmplare … !?) … Deci hai să NU mai folosim termeni de 2 lei … Vă rog frumos !…
  Am citi tot ce s-a comentat pân-amu, referitor la articol. …O să râdeți, o să râdă lumea, sau o să plângă dar NU ȚIN nici cu unii (a nu se interpreta din greșeală – hunii) , nici cu alții 🙂 !
  S-o luăm ”pe partea ardelenească” cu problemele care au fost, sunt și vor mai fi .. atât timp cât capitala Rumâniei își are sediul în Regat-Muntenia-țara ”miticilor” … Și amu ATENȚIE .. către frații regățeni, munteni, sudiști, mitici și care mai sunt .. Nu vă (mai) ” iritați ” (unii) că ne zicem ”români ardeleni” … habar nu aveți MUUUUULȚI, dintre Dumnevoastră, ce înseamnă termenul și care-i DEOSEBIREA, iar dacă suntem ”mai superiori” sau ”mai îngâmfați” sau ”mai” cum doriți să ne faceți, probabil AȘA SUNTEM, n-aveți cum să ne schimbați mintenaș ?!! … De la cizma de piele / via gumari de 4 lei perechea. (atăt costa pe vremea copilăriei mele, elev fiind în Bucureștiul anilor ’60 ) … e cale lungă și cere timp. Pt. că în Ardeal mai ”este” ( folosesc termenul în ghilimele, să înțeleagă ‘ tăt natu ‘ ) …și alte ‘nații de nații’, iar pt. a mă identifica trebuie să subliniez chestia asta, să NU mă poți face oltean sau basarabean și nici dobrogean … că NU SUNT și pace.
  Sper că s-a lămurit termenul, nu ne mai ”împiedecăm” de el… daaa ?
  Tot același Domn f. ofuscat și de faptul că unii ne zic ”biudeoși olahi” !!!? … Și ce dacă, e o poreclă, o ”batjocură” un ”joc de cuvinte”.. se folosește de când îi lumea și pământul, așa e PESTE TOT, fiecare nație își ”botează” vecinii cu câte un ”epitet” nu trebuie să fie cu supărare, numai cei ”înguști”, nu realizează fenomenul. Păi noi nu-i facem bozgori .. și ce .. a murit careva din cauza asta ? … dar dacă totși cineva ne-a zis-o ” pe bune” … NU VĂ SUPĂRAȚI, mi-s rumân dar .. RECUNOSC !… O poreclă mai abitir ca asta să ni se potrivească, nici că se putea … și să Vă mai zic oarece … Termenul are bătaie lungă mult spre zone geografice adiacente, decât strict la Ardeal .. dar nu mai vreau să ”irit” din nou pe unii …
  Domnule Nistor, ce-ai scris, ai scris PERFECT, cu unele mici ”amendamente” .. e ca-n bancul acela cu Radio Erevan, în care un ascultător întreabă dacă este ADEVĂRAT că Marele Campazitor Savietic Haciaturian, a primit de la statul savietic în dar o mașină, cu ocazia meritelor și a operei sale închinate Patriei, iar Radio Erevan răspunde : DAA !!! . .. iestii foartii adievărat, cu unili mici modificări, nu iestii vorba de o mașinî, ci de o biciclietî .. și n-a primit, i s-a furat !…
  Spuneți la un moment dat, citez: ” Noi, cei care trăim aici, știm bine că fiecare etnie ARE DREPTUL să-și vorbească limba, să-și păstreze obiceiurile, să-și crească pruncii în spiritul și cu tradițiile grupului etnic din care face parte. Români sau secui, sași sau țigani, cu toții sunt ardeleni. Oamenii simpli din satele transilvane știu bine lucrurile astea! Le știu și politicienii, dar lor liniștea nu le pică bine. Liniștea, pacea și buna conviețuire nu aduc voturi ” !
  CORECT .. dar cine-i împiedică .. dați-mi măcar UN exemplu în care eu K rumân sau alții, îi împiedicăm pe conaționali să vorbească în limba lor, să se exprime în limba lor, să-și păstreze obiceiurile, să facă și să-și crească copiiii în limba lor, să aibă școli, facultăți în limba lor .. să .. să .. să .. și iarăși să … chiar dacă așa zisă luptă politică pe care o invocați e .. mama răutăților ?!!!… dar să nu EXAGERĂM ?! … oferi, oferi cuiva cu mâna multe și mărunte .. dar să nu rămâi la un moment dat fără ea (mâna) .. ATENȚIE !…

  P.S. … și pt că am MULTE de spus profitând de acest articol, închei aici prima mea ”disertație”.. urmând să revin, în funcție de reacții și timp.. deci .. ”pi curând ” cum zice moldoveanul (Y) !

Comments are closed.