fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BISTRIȚA NĂSĂUDMonumentul ”Memorialul vieții”, dezvelit la Bistrița în prezența prim-rabinului României

Monumentul ”Memorialul vieții”, dezvelit la Bistrița în prezența prim-rabinului României

Publicat în

spot_img
spot_img

La împlinirea a 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau, în Piața Morii din Bistrița a fost dezvelit monumentul ”Memorialul vieții”, numit astfel deoarece cuprinde numele tuturor familiilor evreieşti care trăiau în anul 1944, înainte de a fi deportate.

Pe monument sunt trecute numele tuturor familiilor evreiești din județ care au fost deportate.

Cele 1.700 de nume reprezintă capii familiilor provenite din Bistrița, Năsăud, Rodna, Șieu, Lechința, Prundu Bârgăului. Numerele din dreptul lor reprezintă numărul de membri ai familiei, însumând 5.968 de oameni. Baza monumentului este Steaua lui David, de pe marginile căreia se ridică elemente asemănătoare unor pagini pe care stau scrise numele evreilor deportați, toate elementele fiind conectate la bază și simbolizând închiderea unui ciclu. Centrul structurii încorporează un punct care radiază o lumină albă verticală, ca simbol al vieţii.

Întregul ansamblu poate fi perceput din exterior ca un labirint creat de chipurile verticale plasate ”aleatoriu”, dar care se deschide atunci când te apropii de el, exact ca paginile unei cărți, conturând astfel amintirea întregii comunități.

Monumentul a fost conceput de arhitecții Delia Negruşa şi Dacian Diț.

La evenimentul care a mai cuprins o rugăciune ecumenică și depunerea de coroane de flori au participat reprezentanți ai comunității evreilor din Bistrița, în frunte cu președintele Fredi Deac, prim-rabinul României, Rafael Shaffer, care a rostit o rugăciune, delegația Consiliului Regional Brenner din Israel, înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, primarul Ovidiu Crețu, protopopi de mai multe confesiuni.

Sursa: timponline.ro

Articole recente

Așa-zise ajutoare umanitare americane, întoarse din drum la Vama Petea

Ce au găsit în camion inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului

Spectacole-studio, în octombrie, la Teatrul Szigligeti din Oradea

Pentru luna următoare, Teatrul Szigligeti Oradea a programat mai multe spectacole la Sala Transilvania. Instituția de teatru maghiar folosește noul spațiu din luna martie a acestui an.

S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea unui tronson din „Centura mică” a Timișoarei

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km.

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Mai multe articole de același fel