La împlinirea a 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau, în Piața Morii din Bistrița a fost dezvelit monumentul ”Memorialul vieții”, numit astfel deoarece cuprinde numele tuturor familiilor evreieşti care trăiau în anul 1944, înainte de a fi deportate.
Pe monument sunt trecute numele tuturor familiilor evreiești din județ care au fost deportate.
Cele 1.700 de nume reprezintă capii familiilor provenite din Bistrița, Năsăud, Rodna, Șieu, Lechința, Prundu Bârgăului. Numerele din dreptul lor reprezintă numărul de membri ai familiei, însumând 5.968 de oameni. Baza monumentului este Steaua lui David, de pe marginile căreia se ridică elemente asemănătoare unor pagini pe care stau scrise numele evreilor deportați, toate elementele fiind conectate la bază și simbolizând închiderea unui ciclu. Centrul structurii încorporează un punct care radiază o lumină albă verticală, ca simbol al vieţii.

Întregul ansamblu poate fi perceput din exterior ca un labirint creat de chipurile verticale plasate ”aleatoriu”, dar care se deschide atunci când te apropii de el, exact ca paginile unei cărți, conturând astfel amintirea întregii comunități.
Monumentul a fost conceput de arhitecții Delia Negruşa şi Dacian Diț.
La evenimentul care a mai cuprins o rugăciune ecumenică și depunerea de coroane de flori au participat reprezentanți ai comunității evreilor din Bistrița, în frunte cu președintele Fredi Deac, prim-rabinul României, Rafael Shaffer, care a rostit o rugăciune, delegația Consiliului Regional Brenner din Israel, înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, primarul Ovidiu Crețu, protopopi de mai multe confesiuni.