fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘTârgu Mureş are aplicație turistică în trei limbi: română, maghiară şi engleză

Târgu Mureş are aplicație turistică în trei limbi: română, maghiară şi engleză

Publicat în

spot_img
spot_img

Municipiul Târgu Mureş şi-a lansat, marţi, aplicaţia turistică TGM Tour, o aplicaţie pentru telefonia mobilă în trei limbi, română, maghiară şi engleză, care oferă trasee complete pentru turişti, începând itinerarii cu arhitectură în stil gotic, apoi baroc, neoclasic, secession, art nouveau şi până în perioada interbelică, adică o istorie a patrimoniului universal de aproape 800 de ani.

„Ceea ce propune Primăria Târgu Mureş este o conectare la tot ceea ce înseamnă mijloacele de promovare modernă a turismului. Astăzi oraşele se întrec în a-şi pune în evidenţă patrimoniul istoric, iar Târgu Mureş are un asemenea patrimoniu, puţin oraşe ne oferă o istorie a patrimoniului universal de aproape 800 de ani, cum oferă Târgu Mureş. Istoria rămasă între nişte coperţi sau într-un colocviu restrâns nu are impact, însă atunci când e a adusă în faţa noastră, are un mare impact. Turismul aduce bani (…) Ceea ce ne oferă aplicaţia este de fapt o invitaţie, sunt itinerarii pornind de la ceea ce înseamnă patrimoniul. Vom avea un itinerar gotic, începând cu biserica fostei mănăstiri franciscane. Aminteam de vizita Papei Francisc la Târgu Mureş, dar cred că Dumnezeu l-a adus aici, pentru că la Târgu Mureş, acum 600 de ani, era cel mai important centru de pelerinaj la Biserica Franciscană. Deci a fost o chemare să vină la Târgu Mureş, nu întâmplătoare, fiindcă Papa Francisc împărtăşeşte aceleaşi valori franciscane”, a declarat preşedintele Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, istoricul Cornel Sigmirean.

Potrivit istoricului, următorul traseu este renascentist de secol XVII, nu neapărat din epoca de aur a acestui stil, însă definitoriu pentru receptivitatea municipiului Târgu Mureş la provocările culturii universale. Urmează apoi pe aplicaţie stilul baroc, care caracterizează oraşul – Biblioteca Teleki, Muzeul de Etnografie, Judecătoria şi o serie de biserici – apoi neoclasic, o combinaţie secession – art nouveau până la intinerariul interbelic.

Cornel Sigmirean a arătat că toţi cei care vizitează oraşul Târgu Mureş susţin că este unul dintre cele mai frumoase oraşe, fiind comparat cu oraşul Basel din Elveţia.

„Aplicaţia le este în aceeaşi măsură destinată şi localnicilor, adică târgumureşenilor, abordând traseele propuse, aceştia vor vor putea înţelege mai bine trei aspecte: istoria multiculturală a oraşului, bogăţia sa confesională şi arhitectura. Textele obiectivelor sunt redactate într-un limbaj foarte accesibil, întrucât ele nu le sunt destinate unor oameni de ştiinţă, ci tuturor celor interesaţi de oraşul nostru. Utilizatorii au acces la informaţie în două variante, text şi audio. În plus, fiecare dintre obiectivele de pe traseele aplicaţiei sunt ilustrare cu cel puţin o imagine. Ghidajul audio are loc direct pe traseu. Fişierul audio începe automat, atunci când utilizatorul ajunge în dreptul unui obiectiv. Fiecare punct de interes a cărui înregistrare a fost ascultată, e marcat ca atare. Utilizatorul are o imagine clară asupra traseului şi ştie întotdeauna care sunt lucrurile care i-au rămas de văzut”, a explicat Vlad Zamfir, coordonatorul platformei turistice.

De asemenea, platforma prezintă şi un „scenariu de la distanţă’ , adică varianta în care utilizatorul a descărcat aplicaţia, dar nu porneşte pe un traseu, fiind doar curios să îşi planifice o vacanţă în Târgu Mureş.

În aceste condiţii, toate funcţionalităţile aplicaţiei sunt disponibile, textele pot fi citite, imaginile pot fi văzute, iar înregistrările pot fi ascultate, astfel încât utilizatorul să îşi poată face o idee despre istoria şi arhitectura oraşului Târgu Mureş. O estimare oferită de aplicaţie este de două ore şi jumătate pentru vizitarea a 17 obiective turistice.

Aplicaţia TGM Tour poate fi descărcată de pe telefoane mobile cu sistem de operare iOS şi Android.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a remarcat calitatea aplicaţiei şi a solicitat instituţiilor de cultură să creeze evenimente care să atragă turiştii, astfel încât aplicaţia să fie umplută de conţinut, iar turistul să fie încurajat să nu efectueze doar o vizită pasageră în oraş.

Aplicația poate fi descărcată de aici: Android, iOS

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Încep lucrările de construcție a centrului de mari arși din Târgu Mureș

Noua clădire din Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.