Reprezentanți ai orașelor Timișoara și Novi Sad (Serbia) – care în anul 2021 vor fi Capitale Culturale Europene – au semnat un protocol de colaborare pentru a dezvolta mai multe proiecte comune, având scopul declarat de a atrage cât mai mulți turiști.

Protocolul a fost semnat între Asociația TM2021 și Fundația Novi Sad 2021, iar reprezentanții celor două orașe aflate la o distanță de numai 150 de kilometri, s-au gândit deja la câteva proiecte comune pe care intenționează să le organizeze. Unul dintre acestea se referă la un autobuz cultural, cu care turiștii se vor putea deplasa dintr-un oraș în altul.

„Autocarul sau autobuzul cultural va face naveta între Timișoara și Novi Sad în anul 2021, pentru a duce publicul dintr-o parte într-alta, dar nu doar într-un mod simplu de transport, ci în acel autobuz vor avea loc niște activități culturale care să pregătească audiența pentru spectacolele la care vor participa de o parte și de alta a granițelor. Inițiativele vor fi mult mai multe. Practic, ne gândim să dezvoltăm și un alt set de proiecte, acestea sunt doar primele. Dincolo de asta, dorim ca cele mai reușite proiecte să rămână și după anul 2021. Ne-am dorit foarte mult să se realizeze legătura directă între cele două orașe, pentru că infrastructura privind mobilitatea dintre cele două orașe nu a fost încă rezolvată, deși paradoxal sunt foarte apropiate”, a spus Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021.

De asemenea, cele două orașe vor colabora, în acest an, prin evenimentul Encounters, unde artiști din Timișoara și Novi Sad vor face schimb de experiență, producând și expunând în cele două orașe partenere.

„Pentru anii următori sunt în pregătire și alte evenimente realizate în colaborare: Moving Firecplaces/Cămine în Mișcare – care va deschide o poartă între românii și sârbi aflați de o parte și de alta a graniței, sau proiectul Argonauții, un proiect în colaborare cu Novi Sad și cu orașul grecesc Elefsina (a treia Capitală Europeană a Culturii în 2021) care va aduce spectacole pe Dunăre și Bega, atrăgând atenția asupra problemelor mediului înconjurător”, au mai spus reprezentanții Asociației TM 2021.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania