Primul weekend din luna iunie aduce în comuna Roşia, din judeţul Bihor, un eveniment plin de activităţi în aer liber. Se numește „Pe Păşune Fest” iar participanţii vor avea ocazia să participe la ateliere hand made, să viziteze peşteri, să se aventureze pe trasee de corzi şi să se bucure de multe alte surprize pregătite de organizatori. Seara se va încheia cu concerte şi un foc de tabără.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Orizont Verde, aceeaşi care semnează şi deja tradiţionala „Straiţă plină”, care are loc în fiecare toamnă.

„După 7 ani în care am promovat producătorii locali, ne-am hotărât să mergem un pic mai departe și să promovăm tot ce are de oferit colțul de Rai numit munții Pădurea Craiului: natură, cultură, tradiție și o stare de bine pe care nu o găsești oriunde”, spune Szabo Dezideriu, unul dintre organizatori.

„Pe Pășune Fest” îşi propune să crească atractivitatea turistică a comunei Roșia și a destinației de ecoturism Pădurea Craiului. Programul va îmbina, în mod armonios, tradiționalul și modernul, în diverse forme de manifestare artistică. Cei care vor veni la această primă ediţie vor avea parte de un program interactiv de ateliere și workshop-uri de diverse feluri și pentru toate categoriile de vârstă. Atelierele meșteșugărești sunt grupate sub denumirea de „Școala de Meșteșuguri” și susținute de meșteri locali (război de ţesut, olărit, mărgele, încondeiat de ouă, cusături pe cojoc), ateliere de artizanat, creativitate artistică, ritm și muzică.

În cadrul evenimentului vor exista activități de animație pentru copii și programe de activități outdoor specifice zonei: cicloturism, speoturism, rafting, via ferrata, activități de corzi. Dacă participarea la toate celelalte evenimente este gratuită, pentru activităţile de aventură se vor percepe taxe. Totodată, este obligatorie înscrierea prealabilă pe pagina de Facebook dedicată evenimentului „Pe Păşune Fest”.

Participanţii vor putea descoperi obiceiuri tradiționale din zona Roşia, precum cele de nuntă şi de clacă, şi vor putea urmări aşa numite piese de teatru țărănesc nescris. Sâmbătă seara vor concerta Vlad Vancea, Dafina Naiad, Iarba Fiarelor, trupa Corbu și formaţia rock din Oradea Frații Jdieri.

De asemenea, va fi deschis un târg de produse locale și o zonă de promovare a artei culinare tradiţionale. În zona „Curții de Ospăț”, cum îi spun organizatorii, oaspeţii vor putea savura sarmale clasice sau cu păsat, bunătăți de vită Angus, păstrăv de pe valea Lazurilor, desert cu înghețată artizanală sau plăcinte coapte pe lespede. În zonă sunt pregătite şi locuri de campare. Bihorenii sunt aşteptaţi, deci, Pe Păşune! E rost de relaxare, de ospăţ şi de distracţie…

„Pe Păşune este locul unde vii să te relaxezi. Este locul în care te întinzi pe covorul verde al naturii şi asculţi cum creşte iarba. Pe Păşune întinzi pătura şi mănânci bucate alese, udate din belşug cu licori savuroase. Pe Păşune te joci cu ţărâna sau faci primul pas către aventură. Şi apoi, după o zi plină, Pe Păşune îţi cântă menestrelii”, spun organizatorii despre acest nou festival rural din judeţul Bihor.

Evenimentul este co-organizat de grupul de acţiune locală Pădurea Craiului, în parteneriat cu Primăria Roșia, CAPDD Bihor, AMD Bihor și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. „Pe Păşune Fest” este co-finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Fundaţia Româno-Americană, în cadrul proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”.

PROGRAM „PE PĂŞUNE FEST”

Vineri, 7 iunie

Orele „18-22 – până-n zori”: Degustare de bere artizanală, foc de tabără

Sâmbătă, 8 iunie

Ora 10 – Deschiderea evenimentului

Ora 11 – Vizită ghidată în Peştera Grueţ, nivel uşor, familie

Ora 11 – Tură ghidată cu biciclete

Ora 11 – Târg / troc de carte

Ora 12 – Rafting pe Crişul Repede

Ora 12 – Plimbare cu căruţa

Ora 13 – Vizită ghidată în Peştera Ciur-Ponor, nivel mediu, aventură

Orele 13-17 Tradiţie şi folclor: Punere în scenă de obiceiuri şi teatru nescris

Ora 15 – Târg / troc de carte

Ora 17.30 – Concert folk Vlad Vancea         

Ora 18 – Moment muzical Dafina Naiad

Ora 18.30 – Concert Iarba Fiarelor

Ora 19.30 – Concert Corbu

Ora 20.30 – Concert Fraţii Jdieri

Ora 22 – Foc de tabără, voie bună

***

Orele 11-18: Ateliere interactive diverse, şcoală de meşteşuguri, jocuri şi animaţie pentru copii, atelier de corzi şi aventură, expoziţie de artă

Orele 11-20: Târg de produse responsabile, făcute cu suflet de gospodari locali

Orele 11-22: Degustare de bucate alese, degustare de bere artizanală

Duminică, 9 iunie

Orele 11-14: Degustare de bucate alese, degustare de bere artizanală, tură ghidată cu bicicletele

Orele 12-16: Via ferrata Vadu Crişului

Orele 13-16: Rafting pe Crişul Repede

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania