Guvernul a împrumutat în luna mai în jur de 7 miliarde de lei, de la bănci și populație, peste media lunară a anului trecut, iar totalul de la începutul anului și până la finele lunii mai a urcat la aproximativ 33 de miliarde de lei, potrivit datelor Profit.ro. Autoritățile par să fie în grafic cu împrumuturile, având în vedere că pentru întreg anul au nevoie de circa 72 miliarde de lei. Din totalul de 72 de miliarde de lei (circa 15 miliarde euro), suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul – pentru acoperirea deficitului bugetar.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Anul trecut, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei. Jumătate din împrumuturile Guvernului din primele cinci luni ale acestui an au fost în lei, luate de la bănci sau de la populație, în timp ce restul sunt împrumuturi în valută, de 3,5 miliarde de euro, scrie profit.ro

Statul a împrumutat de la băncile locale 500 de milioane de euro, în ianuarie și mai, dar și 3 miliarde de euro de pe piețele externe la finele lunii martie. Îmrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe. Pentru împrumuturile de la populație, Ministerul Finanțelor are ca țintă pentru anul în curs suma de 5 miliarde de lei, însă după primele 4 luni (programul a debutat anul acesta în februarie) a atras 1,6-1,7 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent pentru Profit.ro că vrea ca acest program să continue și pregătește o serie de măsuri pentru a ajunge la cât mai mulți români cu potențial de a împrumuta statul. De asemenea, dobânzile la titlurile de stat sunt mai mari decât cele pe care le oferă băncile, iar veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozabile, în timp ce veniturile din dobânzi la depozite bancare sunt impozitate.

Sursa:profit.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.