fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADCetatea Ineu va fi restaurată cu bani europeni

Cetatea Ineu va fi restaurată cu bani europeni

Publicat în

spot_img
spot_img

Cetatea din Ineu, județul Arad, va fi restaurată cu ajutorul unei finanțări europenea în valoare de aproape 5 milioane de euro. Lucrărilor vor dura aproximativ 4 ani.

Una dintre bijuteriile arhitectonice ale județului Arad, Cetatea Ineu, va intra într-un amplu proces de restaurare, după ce administrația locală a semnat un contract în valoare de 23.273.075.37 lei cu ADR Vest și Ministerul Dezvoltării. Cu ajutorul acestei finanțări se vor efectura lucrări de reabilitare a acoperișului, a construcției în sine, tâmplăriei, finisajelor, instalațiilor, dar și a iluminatului arhitectural. Deși în prima etapă, după reabilitare, clădirea Cetății nu va beneficia de dotări, administrația face eforturi să găsească finanțare pentru ca acest obiectiv istorică să fie pus în valoare așa cum se cuvine.

Cetatea va găzdui săli de muzeu – armament și exponate, săli de conferințe, ateliere de lucru pentru liceeni, dar și apartamente amenajate în stilul diverselor perioade istorice – perioade în care Cetatea Ineului a fost „vie”.

„În mai puțin de o săptămână, administrația publică locală a câștigat al doilea proiect cu finanțare nerambursabilă din fonduri Europene – Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului. Astăzi am semnat contractul de finanțare cu reprezentanții MDRAP și ADR VEST. Proiectul este în valoare de 23.273.075.37 lei. Vrem să readucem Cetatea la viață. Să fie acel punct de atracție și de interes pe care toată lumea să își dorească să îl vadă”, a declarat primarul Ineului, Călin Abrudan.

Cetatea a fost restaurată ultima dată în anii ’70, însă acea consolidare nu i-a fost de mare folos pentru că fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice. Până în 1989, fosta fortificaţie a adăpostit copii pe care regimul comunist îi ascundea între zidurile înalte. Mărturie stă sala de sport din incinta cetăţii, pe pereţii căreia au rămas picturile „Daciadei”.

Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295. Mai târziu, această fortificație a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare ale lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupată de turci de mai multe ori și a devenit sediul unui sangeac. Mihai Viteazul a cucerit această cetate în jurul anului 1599.

Cetatea actuală a fost ridicată între anii 1645 – 1652 pe vremea principilor Rakoczi și Rakoczi al II-lea, după planurile arhitectului austriac Gabriel Haller. Fortul a fost ocupat din nou de turci în anul 1658, ei stăpânind cetatea până în secolul al XVII-lea, moment în care armatele habsburgice au cucerit-o. A devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar pe la 1870 a fost refăcută cetatea interioară.

Monumentul este compus din două elemente.Prima parte, cea interioară, este de fapt un castel cu două nivele, are forma de pătrat, la colțuri fiind străjuită de patru bastioane circulare etajate.

Cel de-al doilea element, cetatea exterioară, este așezată la o distanță de câteva sute de metri, și forma brâul de ziduri din piatră, tot în formă de pătrat, cu bastioane la colțuri. Din acestea nu se mai păstrează decât niște urme.

Zidurile erau înconjurate din trei părți de șanțuri cu apă, pe cea de a patra latură curgând râul Crișul Alb.

Articole recente

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Concert de deschidere a turneului internațional „Carmen Sylva – 180”, la Castelul Peleș din Sinaia

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile

„Crai Nou”, la Sibiu Opera Festival

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu a fost prima operetă românească cultă, a cărei premieră absolută a avut loc pe 27 februarie 1882, în Brașov.

Mai multe articole de același fel

Ziua Aradului a fost sărbătorită la Pécs, în Ungaria

Ziua Orașului Pécs a fost sărbătorită la Arad în data de 21 august 2023, în cadrul Zilelor Aradului, cu o expoziție și un concert de orgă susținut la Palatul Cultural Arad.