fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEGuvernul federal german finanţează profesorii de limba germană din România cu 1,35...

Guvernul federal german finanţează profesorii de limba germană din România cu 1,35 milioane de euro

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul federal de la Berlin a decis să continue finanțarea profesorilor de limba germană din România cu suma de 1,35 milioane de euro. 

Anunțul a fost făcut pe pagina Ambasadei Germaniei la București de pe Facebook:

„Săptămâna trecută a avut loc la sediul Ambasadei Germaniei de la București semnarea anuală a contractului de finanţare între Ministerul Federal de Externe al Germaniei şi Fundaţia Saxonia, pentru susţinerea financiară a profesorilor din învăţământul cu predare în limba germană. Programul Ministerului Federal de Externe, în valoare de 1,35 milioane de euro, derulat cu ajutorul Fundaţiei Saxonia, susţine financiar şi anul acesta peste 730 de profesori şi peste 200 de educatori din învăţământul cu predare în limba germană. Cererea pentru învăţământul cu predare în limba germană este tot mai mare, nu în ultimul rând şi datorită rolului important al minorităţii germane în România”, se menționează în postare.

Proiectul Fundaţiei Saxonia „Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limba germană din România” are ca scop „reducerea deficitului de cadre didactice calificate care predau în limba germană în învăţământul de stat din România”. În cadrul proiectului, sunt vizate cadre didactice de la grădiniţele/şcolile/secţiile cu predare în limba germană din sistemul de învăţământ preuniversitar românesc în limbile minorităţilor naţionale.

Criteriul determinant pentru ca o secţie/unitate de învăţământ să fie socotită „cu predare în limba germană” este ca la grădiniţă/ciclul primar să fie predată disciplina „Comunicare în limba germană maternă“, respectiv la ciclul gimnazial/liceal disciplina „Limba şi literatura germană ca limbă maternă“.

La şcolile respective pot fi predate şi alte discipline în limba germană, numărul acestora nu constituie însă un criteriu pentru participarea cadrelor didactice la proiect.

Aflată la Sibiu în 9 mai, în cadrul Summitului informal al liderilor UE, cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit despre sprijinul financiar pe care îl va acorda Germania minorității germane din România.

„Încercăm să susținem acest lucru (faptul că etnicii germani au fost „o punte de legătură între țările noastre” și și-au moștenit cultura aici) cu 2,4 milioane de euro, inclusiv prin formarea profesorilor de limbă germană. Ministrul de stat pentru Cultură din cadrul Cancelariei Federale are o inimă bună, ca și ministrul de Interne. Noi suntem mereu conectați cu nevoile voastre prin acest lucru și să știți că vă auzim”, a spus Merkel fiind invitată la sediul FDGR din Sibiu.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.