Guvernul federal de la Berlin a decis să continue finanțarea profesorilor de limba germană din România cu suma de 1,35 milioane de euro. 

Anunțul a fost făcut pe pagina Ambasadei Germaniei la București de pe Facebook:

„Săptămâna trecută a avut loc la sediul Ambasadei Germaniei de la București semnarea anuală a contractului de finanţare între Ministerul Federal de Externe al Germaniei şi Fundaţia Saxonia, pentru susţinerea financiară a profesorilor din învăţământul cu predare în limba germană. Programul Ministerului Federal de Externe, în valoare de 1,35 milioane de euro, derulat cu ajutorul Fundaţiei Saxonia, susţine financiar şi anul acesta peste 730 de profesori şi peste 200 de educatori din învăţământul cu predare în limba germană. Cererea pentru învăţământul cu predare în limba germană este tot mai mare, nu în ultimul rând şi datorită rolului important al minorităţii germane în România”, se menționează în postare.

Proiectul Fundaţiei Saxonia „Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limba germană din România” are ca scop „reducerea deficitului de cadre didactice calificate care predau în limba germană în învăţământul de stat din România”. În cadrul proiectului, sunt vizate cadre didactice de la grădiniţele/şcolile/secţiile cu predare în limba germană din sistemul de învăţământ preuniversitar românesc în limbile minorităţilor naţionale.

Criteriul determinant pentru ca o secţie/unitate de învăţământ să fie socotită „cu predare în limba germană” este ca la grădiniţă/ciclul primar să fie predată disciplina „Comunicare în limba germană maternă“, respectiv la ciclul gimnazial/liceal disciplina „Limba şi literatura germană ca limbă maternă“.

La şcolile respective pot fi predate şi alte discipline în limba germană, numărul acestora nu constituie însă un criteriu pentru participarea cadrelor didactice la proiect.

Aflată la Sibiu în 9 mai, în cadrul Summitului informal al liderilor UE, cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit despre sprijinul financiar pe care îl va acorda Germania minorității germane din România.

„Încercăm să susținem acest lucru (faptul că etnicii germani au fost „o punte de legătură între țările noastre” și și-au moștenit cultura aici) cu 2,4 milioane de euro, inclusiv prin formarea profesorilor de limbă germană. Ministrul de stat pentru Cultură din cadrul Cancelariei Federale are o inimă bună, ca și ministrul de Interne. Noi suntem mereu conectați cu nevoile voastre prin acest lucru și să știți că vă auzim”, a spus Merkel fiind invitată la sediul FDGR din Sibiu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania