Şase filme ale cinematografiei din Ungaria au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de către regizorii lor, în cadrul Zilei Maghiare de la TIFF.18.

“Ca în fiecare an, cele mai premiate filme produse recent în Ungaria şi cei mai importanţi regizori ai momentului îşi întâlnesc publicul din România la TIFF. Nelipsite din marile festivaluri, inspirate din cele mai intime experienţe personale sau puternic ancorate în realitatea socială, filmele din Ziua Maghiară vor îmbogăţi programul cu şase poveşti remarcabile. Secţiunea este prezentată de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Filmtett şi Hungarian National Film Fund”, se arată într-o informare a organizatorilor.

Cele şase filme sunt documentarul “Lecţii simple”, al regizoarei Zurbó Dorottya, “Valea cu flori”, al regizorului Laszlo Csuja, “Sper să mori data viitoare” (regizorul Schwechtje Mihaly), “Ruben Brandt, colecţionar” (Milorad Krstic), “Versuri pocite” (regizorul Gábor Reisz), “Glasul Domnului” (György Pálfi).

“E vorba de o refugiată care a venit din Somalia în 2015. Atunci încă nu a existat această criză a refugiaţilor, respectiv nu a fost o dezbatere în Europa pe această temă. Aşa a ajuns într-o casă de copii din Ungaria, între câteva sute de refugiaţi băieţi”, a spus, în conferinţa de presă, Zurbo Dorottya despre documentarul “Lecţii simple”.

Palfi Gyorgy a spus că filmul său este bazat pe un roman care i-a plăcut foarte mult.

“În Ungaria are restricţionare până la 12 ani şi m-aş bucura foarte tare dacă ar veni să-l vadă cât mai mulţi tineri”, a spus şi Schwechtje Mihaly despre filmul său.

TIFF.18 are loc în perioada 31 mai – 9 iunie.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania