Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți interpreți de muzică populară din țară, Maria Ghinea, a avut recent amabilitatea de a ne acorda un interviu, la 32 de ani de activitate artistică încununată de succes si realizări. Având la activ nu mai puțin de opt albume realizate, artista a reușit să ajungă la inimile a milioane de români cu vocea sa caldă și cântecul frumos. Cu toate că reprezintă zona Olteniei, Maria Ghinea este foarte iubită și ascultată și în Ardeal.
Reporter: – Sunteți o interpretă de muzică populară foarte cunoscută și apreciată. Câți ani de activitate artistică aveți în CV-ul dumneavoastră ?
Maria Ghinea: – În anul 1987 am fost angajată la Orchestra ”Vâlceanca” din Râmnicu Vâlcea, anul acesta împlinind 32 de ani de activitate artistică.
Reporter: – Ce zonă folclorică reprezentați prin cântecele incluse în repertoriul dumneavoastră ?
Maria Ghinea: – Am crescut alături de cântecele marilor noastre MARII și reprezint cu drag cântecul oltenesc.
Reporter: – Când ați făcut primele imprimări și câte albume ați realizat până acum ? Maria Ghinea: – Drumul meu a fost anevoios. Am făcut primele înregistrări în 1988, alături de maestrul Ionel Puia, în Televiziunea Română, apoi am înregistrat alături de mari dirijori, Dorel Manea, Constantin Ceaușu, Aurel Blondea, Ionel Puia, Nicu Crețu, Marin Constantin și Nicolae Botgros. Am realizat 10 CD-uri pe care le consider copiii sufletului meu.
Reporter: – Sunt sigur că nu vă opriți aici.
Maria Ghinea: – Pregătesc acum un nou album în care adun toate trăirile și momentele din viața omului.
Reporter: – Ce trebuie să știe iubitorii de folclor despre profesia dumneavoastră ?
Maria Ghinea: – Este adevărat că, privită de cei care iubesc muzica populară, această meserie pare frumoasă și ușoară, dar dincolo de cortină este plină de sacrificii, plină de dezamăgiri, însă răsplătită cu aplauze dacă publicul simte dăruirea și dragostea celui care cântă. În concluzie, aș face cu drag același lucru. Când am spus ”drum anevoios” la asta m-am referit, la faptul că foarte greu am pătruns în televiziune, pentru că m-am născut între generații. Este adevărat că acum altfel sunt drumurile, dar indiferent cât de mulți și de diferiți suntem în cântecele interpretate, publicul face trierea necesară.
Reporter: – Ce gânduri doriți să transmiteți fanilor dumneavoastră ?
Maria Ghinea: – trebuie să mulțumesc din suflet publicului meu minunat, care m-a susținut și care în decursul anilor mi-a fost aproape. Acum două săptămâni am sărbătorit 32 de ani de activitate în slujba cântecului popular, la Sala Radio din București și am simțit bucuria publicului meu drag. Asta este răsplata pentru fiecare dintre noi, care slujim, cu dragoste și respect, scena. Celor care iubesc cântecul meu și citesc acest interviu le doresc multă, multă sănătate și viață lungă pentru a se bucura de cântecele sufletului meu. Vă îmbrățișez și vă prețuiesc !
_____
Maria Ghinea s-a nascut pe 20 septembrie 1968, in satul Casa Veche, din comuna Olanu, judetul Valcea. Scoala primara si gimnaziul le-a urmat in comuna natala inperioada 1974-1983. Ca eleva a participat la o serie de concursuri scolare unde cantecul popular romanesc a fost prietenul ei cel mai drag. Liceul l-a urmat in municipiul Rm. Valcea. Aici, prietenul sau nedespartit – cantecul popular – a insotit-o pretutindeni. Astfel, alaturi de paritiile sale la actiunile organizate de catre scoala, ea si-a facut aparitia, cu brio la Festivalul „Maria Lataretu” de la Tg-Jiu in 1986, unde a fost incununata cu ravnitul loc I, iar in 1987, in cadrul cunoscutului Festival „Cantarea Romaniei” s-a clasat tot pe locul I. Aici a fost remarcata de cunoscutul dirijor si compozitor, Constantin Arvinte, cel care de fapt a descoperit-o cu adevarat. Demn de remarcat este si faptul ca Maria Ghinea a primit o indrumare corespunzatoare de la profesorul Rostogol si, totodata a evoluat si alaturi de orchestra „Izvorasul” din Rm. Valcea.
Imediat dupa terminarea liceului s-a angajat ca solista de muzica populara la Orchestra „Valceanca” din municipiul Rm. Valcea, unde a evoluat alaturi de renumitele interprete Maria Dragomiroiu si Felicia Ungureanu. In anul urmator, adica in 1988 realizeaza si primele imprimari alaturi de aceasta orchestra, sub bagheta dirijorului Ionel Puia. Anul 2001 o gaseste ca solista a Ansamblului „Calusul” din Scornicesti, Olt. Cu acest ansamblu a cantat si canta din inima pentru sufletul fiecarui ascultator.
Pana in prezent, Maria Ghinea a realizat 8 albume si de fiecare data cand se afla in fata minunatului public, nu-l dezamageste.