fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEAsociația Ateliere Fără Frontiere ”Dă un Byte de Ajutor” împotriva abandonului școlar...

Asociația Ateliere Fără Frontiere ”Dă un Byte de Ajutor” împotriva abandonului școlar în județul Hunedoara; donează 150 de calculatoare școlilor din județ

Publicat în

spot_img
spot_img

Ateliere Fără Frontiere anunță lansarea programului Dăm un Byte de ajutor, care își propune să scadă rata abandonului școlar în județul Hunedoara și să crească atractivitatea procesului de predare-învățare pentru copiii care provin din medii defavorizate. Dăm un Byte de Ajutor este implementat cu susținere financiară din partea Telekom Romania, fiind una dintre cele trei inițiative câștigătoare în cadrul competiției Teimplici.ro, ediția 2018. 

Potrivit informațiilor disponibile în Monitorul educației și formării 2018*, România, publicația anuală de referință a Comisiei Europene în domeniul educației și formării în UE, în țara noastră se înregistrează a treia cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii din UE, 18,1% în 2017, față de media UE de 10,6% și de țința de 10% asumată pentru anul 2020. 

„Prin ediția 2018 a competiției Teimplici.ro am dorit să găsim alături de ONG-uri acele elemente care să crească atractivitatea procesului educațional și care să-i determine pe tinerii cu vâsta între 12 și 20 de ani să-și termine studiile. Tehnologia este cu siguranță unul dintre factorii care fac procesul educațional mai atractiv, iar programul desfășurat de Ateliere Fără Frontiere facilitează interacțiunea elevilor ce provin din medii defavorizate cu cele mai noi tehnologii”, a declarat Florina Șerban, Expert Responsabilitate Corporativă, Telekom Romania.

Instituțiile din județul Hunedoara care vor beneficia de donația ce constă în 150 de calculatoare complet echipate au fost selectate pe baza proiectelor educaționale înscrise de acestea în cadrul competițiilor de proiecte de pe platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick. Pe computerele donate vor fi instalate platforme de e-learning care să faciliteze accesul elevilor la resurse de învățare online, ca AeL și Moodle, dar și aplicații de tip CAD și platforme dedicate introducerii copiilor în domeniul roboticii, ca Arduino. Instituțiile de învățământ care vor primi aceste calculatoare sunt Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie. Scopul acestei inițiative este acela de a transforma procesul educativ, dându-le elevilor din medii cu risc de excluziune socială motive în plus pentru a-și continua studiile, ba chiar să descopere noi pasiuni și să dezvolte abilități la mare căutare pe piața muncii.

Județul Hunedoara se află în topul județelor cu cea mai mare rată a abandonului școlar. Cauzele sunt multiple, dar sărăcia și interesul scăzut al copiilor față de școală sunt printre factorii principali. „Ne-am dat seama că este dificil pentru școli să mențină interesul elevilor când nu dispun de infrastructura necesară derulării cursurilor într-o manieră care să poată să țină pasul cu epoca în care trăim. Majoritatea școlilor încă folosesc computere de dinainte de 2008, care pot rula puține aplicații software, și acelea depășite de vremuri”, explică Patrick Ouriaghli, Director General Ateliere Fără Frontiere.

Deși nu este prima dată când Ateliere Fără Frontiere se implică prin donații de calculatoare în reducerea ratei abandonului școlar, derularea programului Dăm un Byte de Ajutor într-o versiune a sa care are ca scop asumat reducerea acestui fenomen la nivelul unui județ este o premieră. Asociația va urmări până în 2020 impactul dotării școlilor asupra ratei abandonului școlar și promite să reia proiectul dacă rezultatele obținute sunt cele așteptate.

Monitorul educației și formării 2018*, România

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara: Oamenii îşi vor lua salariile

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, după întâlnirea pe care a avut-o vineri cu sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara, că pleacă optimist după această întrevedere, iar oamenii îşi vor primi salariile.