Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

“Nădăjduiesc că, ajutat în continuare de Consiliul de Administrație și de Senatul UBB, să-mi închei cu bine, peste câteva luni, mandatul de rector și să mă pot concentra, alături de colegii mei, în buna funcționare a celei mai importante instituții de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare și creație din țară – Academia Română”, a scris Ioan Aurel Pop, pe pagina sa de Facebook.

Pop a câştigat alegerile pentru rectoratul UBB din Cluj-Napoca, în anul 2012, şi a fost reales în 2016, iar în 5 aprilie 2018 a fost ales ca preşedinte al Academiei Române.

Cea mai mare universitate din România anunţă o dezbatere publică privind referendumul pentru modalitatea de alegere a rectorului UBB, eveniment ce va avea loc, în data de 13 iunie, în Sala Vasile Bogrea (str. M. Kogălniceanu, nr. 1, et. I), la ora 17.00.

Referendumul pentru stabilirea modalității de alegere a rectorului se va desfășura, în data de 20 iunie 2019, între orele 09:00 și 17:00, la clădirea centrală a universităţii, pe str. M. Kogălniceanu, nr. 1, etajul I, sala 137, departamentul de matematică al Facultăţii de Matematică şi Informatică.

Contestaţiile împotriva oricăror erori din listele electorale se fac la Biroul electoral al secţiei de votare (sala 145, clădirea centrală a universităţii, str. M. Kogălniceanu, nr. 1, etajul I) până în 14 iunie, ora 12:00.

Preşedintele Academiei Române a subliniat, în aceeaşi postare, că nu a candidat și nu va candida la vreo funcție de conducere politică în statul român, în contextul în care, în ultimele zile, au apărut în spaţiul public zvonuri legate de candidatura sa la prezidenţiale, cu susţinerea Partidului Social Democrat. 

“În ultima vreme se vehiculează posibilitatea candidaturii mele pentru o funcție politică importantă în stat, fapt care îi bucură pe unii și îi întristează pe alții. În consecință, deși nu mă simt deloc obligat să-mi motivez conduita cetățenească, doresc să anunț public că nu am candidat și nu voi candida la vreo funcție de conducere politică în statul român.

Cine mă cunoaște îndeaproape știe că nu am acceptat niciodată o asemenea funcție – deși mi s-au oferit de multe ori astfel de prilejuri – dintr-un motiv foarte simplu: principiul meu fundamental în viață este activitatea profesională serioasă, pusă în serviciul specialității pentru care m-am pregătit”, arată acesta.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania