fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAO nouă autorizaţie de mediu în cazul microhidrocentralei de pe râul Taia,...

O nouă autorizaţie de mediu în cazul microhidrocentralei de pe râul Taia, din aria protejată Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, deși instanţa a declarat-o ilegală, iar Comisia Europeană a declanşat infringementul

Publicat în

spot_img
spot_img

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a deschis procedura pentru acordarea unei noi autorizaţii de mediu în cazul microhidrocentralei (MHC) de pe râul Taia (un afluent al Jiului de est), amplasată parţial în situl Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, potrivit unui anunţ de consultare publică de pe site-ul firmei care a construit hidrocentrala, Hidro Clear SRL din Sibiu.

În plus, firma care a construit microhidrocentrala a comandat un studiu de impact asupra mediului. Concluzia unor ingineri din Cluj a fost că fauna şi flora nu au fost şi nu vor fi afectate „semnificativ” (Găsiţi raportul favorabil în integralitate aici).

Biologul Călin Dejeu, expert în arii protejate, combate studiul de impact asupra mediului care spune că nu e nicio problemă la Taia.

”Mediul a fost grav afectat prin construirea ilegală a unei microhidrocentrale pe râul Taia. Orice microhidrocentrală presupune devierea râului într-o conductă de aducțiune. Pe vechea albie rămâne un ecosistem secundar, degradat, un pârâu de cele mai multe ori intermitent. Ecosistemul lotic inițial practic dispare. Pentru că orice habitat acvatic depinde de apă, iar majoritatea debitului este deviat în conductă. Situația este foarte gravă la noi și pentru că avem o climă continentală, râurile au oricum debite mici, și orice captare poate să fie fatală ecosistemului. Cazul Taia este și mai grav pentru că a fost defrișat arinișul, un habitat prioritar (91E0), în momentul începerii șantierului, și pentru că s-a făcut un drum de acces, de la zero, prin rezervație naturală. În plus, și lunca de pe malul opus centralei a fost distrusă, fiind acoperită cu moloz. Alt element agravant în cazul Taia este faptul că pe traseul conductei se afla un ochi de apă permanent, folosit în perioada de reproducere de două specii de tritoni, inclusiv tritonul comun transilvănean, subspecie pentru care a fost desemnat situl Natura 2000 în cauză. Acest habitat acvatic a dispărut complet, în urma lucrărilor de plasare a aducțiunii, cu efect devastator pentru tritoni”, a declarat biologul Călin Dejeu, citat de G4Media.ro.

”Principalele specii afectate sunt speciile protejate din formularul standard al sitului Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina care depind de râu și de zona ripariană: zglăvoaca, racul de ponoare, vidra, tritonul comun transilvănean. În plus, a fost grav afectat, până aproape de dispariție, habitatul prioritar 91E0 (arinișul).

Biologul critică și demersul APM Hunedoara de a deschide procedura de acordare a unei noi autorizații de mediu pentru MHC Taia.

”Procedura deschisă acum de APM Hunedoara, pentru emiterea unei noi autorizații de mediu, este strict ilegală și reprezintă un abuz în serviciu colosal. Instanța, în procesul deschis de Bankwatch România, a anulat nu doar autorizația de mediu, ci și decizia de încadrare care ținea loc de acord de mediu. Pentru a putea solicita autorizație de mediu, un proiect trebuie să obțină mai întâi acord de mediu, ori proiectul în cauză nu mai are așa ceva.

Faptul că o agenție pentru protecția mediului își permite cu atâta nonșalanță să încalce o decizie definitivă într-un proces pe care chiar ea l-a pierdut reprezintă un precedent de o gravitate extremă. ONG-urile se chinuie, cu mijloace cât se poate de modeste, ani în șir, să oprescă un proiect ilegal. Dacă și când câștigă, decizia este încălcată, înseamnă că tot efortul lor este în zadar. Iar Justiția este oricum singura șansă pentru patrimoniul natural, într-o țară cu autorități de mediu complet denaturate. În cazul râurilor situația este cea mai disperată, pentru că aici intervine și instituția anacronică, Apele Române.

Abuzul din cazul Taia este și mai mare pentru că este unul dintre cazurile din lista scurtă pentru care a fost declanșată procedura de infringement (Încălcarea nr. 2015/4036). Deci, APM Hunedoara nu sfidează doar Justiția, ci și Comisia Europeană”, a declarat biologul Călin Dejeu.

Justiția a declarat ilegală construirea MHC Taia

În iunie anul trecut, Curtea de apel Alba a declarat ilegală construirea microhidrocentralei de pe râul Taia printr-o sentință definitivă.

Deși firma care a amenajat microhidrocentrala susține că nu este situată în aria protejată Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, judecătorii au stabilit că MHC este amplasată parțial în situl Natura 2000.

MHC Taia e pe lista microhidrocentralelor care afectează mediul și încalcă legislația europeană în materie

În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina microhidrocentralelor care afectează habitatele.

Procedura de infringement presupune o atenționare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislația europeană. Dacă țara vizată nu remediază problema, CE poate acționa la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Cine e firma care a construit microhidrocentrala Taia

Hidro Clear din Sibiu este deținută de două companii italiene, Clear Energy și Etea Rinnovabili, reprezentate de Igor Siccardi și Silvio Allamandi.

Sursa: g4media.ro

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel