fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂIohannis, la ședința Coaliției pentru Dezvoltarea României: Țara are nevoie să revină...

Iohannis, la ședința Coaliției pentru Dezvoltarea României: Țara are nevoie să revină la realism și la dialog fundamentat, la echilibru și responsabilitate în privința deciziilor de politică economică

Publicat în

spot_img
spot_img

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent astăzi la ședința plenară a Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), susținând un discurs în care a accentuat că își dorește să transforme împreună cu mediul de afaceri prioritățile acestora în politici sănătoase pentru România.

“Coaliția pentru Dezvoltarea României” constituie, de la înființarea sa în 2013, o platformă extinsă care aliniază pozițiile organizațiilor de business din România în favoarea membrilor lor pentru a le pune la dispoziție o bază coerentă de consultații cu autoritățile cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri din România. CDR este o inițiativă privată, non-politică, ce reunește marile asociații de afaceri din România.

”Cunosc priorităţile dumneavoastră, care răspund nu doar exigenţelor mediului de afaceri, ci şi nevoilor societăţii în general, neglijate, din păcate, sistematic de către autorităţile responsabile. Îmi doresc să transformăm împreună aceste priorităţi în propuneri de politici sănătoase pentru România. Dumneavoastră ştiţi cel mai bine faptul că, în economie, măsurile greşite sau falsele priorităţi lasă urme adânci pentru mai mulţi ani. Tocmai de aceea România are nevoie, poate mai mult decât oricând, să revină la realism şi la dialog fundamentat, la echilibru şi responsabilitate în privinţa deciziilor de politică economică”, le-a spus Klaus Iohannis participanţilor la şedinţa Coaliţiei.

Potrivit şefului statului, în afaceri, ca şi în politică, ”promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate”.

”Am văzut cu toţii deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiţii în şcoli, investiţii în spitale, dar, în fapt, au rămas doar promisiuni. În schimb, nu există în acest program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislaţia fiscală care, putem să spunem elegant, au afectat economia, sau, putem chiar să spunem, care v-au dat peste cap planurile de afaceri. Şi dacă vorbesc de sutele de modificări, nu este o chestiune aşa simbolică. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut. Este o contraperformanţă rarisimă şi sunt convins că aţi avut foarte mult de lucru să rămâneţi updated. Afacerile nu pot creşte sustenabil dacă nu se bazează pe investiţii, care să aducă dezvoltare în viitor. Acelaşi lucru este valabil şi la scara economiei naţionale. Însă, partidul de guvernământ a neglijat total investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor”, a mai spus Iohannis.

Potrivit acestuia, ”nimic nu este mai periculos pentru economie decât lipsa încrederii, pentru că reduce apetitul de a investi şi dorinţa de dezvoltare”.

”În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive, prin accidente de decizie precum renumita Ordonanţă de urgenţă 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale. Investitorii şi angajatorii privaţi resimt acut nevoia României de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii. Şi nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ceea ce înseamnă un standard de viaţă modern pentru cetăţeni: spitale, şcoli, căi ferate, aeroporturi, infrastructură energetică şi de utilităţi publice, infrastructură digitală şi de formare în privinţa industriilor viitorului, chestiune mult discutată şi, în principiu, total neglijată. În schimb, guvernele PSD care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă: să lupte cu justiţia şi să şi-o subordoneze. Şi, pentru a-şi rezolva această problemă, au sacrificat, pur şi simplu, dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferenţa faţă de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investiţiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziţia noastră”, a mai spus Iohannis.

Acesta a vorbit despre creşterea economică, apreciind că este o creştere care ”amăgeşte”.

” La nivelul economiei se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţările din regiune înregistrează excedente. Simţim cu toţii efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc – vedeţi, de exemplu, situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice, care încep să explice cum stau problemele. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare”, a declarat Iohannis.

Acesta le-a cerut reprezentanţilor mediului de afaceri să se implice pentru a asigura ”cadrul implicării autentice şi oneste a partenerilor sociali în dezbaterea şi fundamentarea deciziilor guvernamentale”.

”Actualmente, cadrul de dialog social denotă deficienţe, discreţionarism şi lipsă de respect faţă de partenerii sociali. O demonstrează multitudinea de acte normative neconstituţionale, nefundamentate, nediscutate cu cei direct vizaţi, dar care ajung să producă efecte distructive majore în economie. Îmi doresc ca deciziile guvernamentale să nu mai trateze mediul de afaceri ca subiect pasiv, obligat doar să se conformeze, fără suportul instituţional de a spune dacă şi unde se greşeşte şi de a cere măsuri discutate şi fundamentate”, a mai afirmat şeful statului.

Acesta a menţionat că românii îşi doresc un parcurs european şi a anunţat că va face ” tot ceea ce este necesar pentru a face respectată voinţa românilor de apărare a democraţiei, a statului de drept şi a valorilor europene”.

”România europeană, în favoarea căreia românii au votat, trebuie să genereze un viitor mai bun, prin implicarea tuturor. Includ aici şi românii din Diaspora. Ar fi trebuit ca guvernările din ultimii ani să propună soluţii concrete, reale, pentru românii din Diaspora, care privesc cu speranţă către ţară.
Stimaţi reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Am invitat recent partidele politice să semneze un pact pentru România europeană. Doresc să adresez şi Coaliţiei pentru Dezvoltarea României o provocare similară. Dezbateţi deschis şi formulaţi soluţii concrete de îmbunătăţire a cadrului de guvernanţă publică. Nu mai putem permite accidente administrative de tipul ordonanţelor de urgenţă care, lansate peste noapte, bulversează economia şi societatea”, a încheiat şeful statului.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Vasile Dâncu, anunțat de PSD drept candidat pentru Parlamentul European

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, la Târgu Mureş, după Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD Mureş, că Vasile Dâncu va fi candidat din partea formaţiunii social-democrate pentru Parlamentul European.