fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATESocietatea Naţională de Medicina Familiei: Sistemul informatic pentru medicii de familie, în...

Societatea Naţională de Medicina Familiei: Sistemul informatic pentru medicii de familie, în colaps total

Publicat în

spot_img
spot_img

Sistemul informatic pentru medicii de familie se află în colaps total, avertizează Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), care solicită rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului.

Numărul şi complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depăşite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să îşi facă datoria, precizează SNMF, într-un comunicat.

„Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relaţia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi beneficiar (pacientul român) funcţionează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcţionează. Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situaţii se răsfrâng în primul rând asupra pacienţilor prin prelungirea timpului de aşteptare”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, disfuncţionalităţile sistemului creează probleme „insurmontabile” medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât şi în comunicarea cu pacientul.

„De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situaţii în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore. Mulţi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei, medicii de familie încearcă şi dacă au noroc reuşesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS. Sistemul informatic a funcţionat de nota 0,33”, susţin medicii de familie.

Aceştia au început luna trecută, pe 10 mai, o monitorizare internă a sistemului.

„Practic, medicii au acordat zilnic note funcţionării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbuşit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare”, mai arată SNMF. 

Articole recente

Amplă acţiune de căutare a unui cetăţean ucrainean, dispărut în Munții Maramureșului

Operaţiunea a fost dificilă, întrucât nu se putea lua legătura cu bărbatul şi nici nu existau date certe cu privire la locul în are se afla.

Legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina a fost revizuită conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării – de la recunoaşterea multor drepturi.

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Mai multe articole de același fel

STUDIU | 1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România lansează inițiativa #GrijadePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate