fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUPremieră în România: 42 de lucrări ale lui Picasso, Matisse, Dali și...

Premieră în România: 42 de lucrări ale lui Picasso, Matisse, Dali și Klimt sunt expuse la Muzeul Brukenthal din Sibiu până în 30 august

Publicat în

spot_img
spot_img

Organizată sub genericul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu „Arta de a dărui”, expoziția găzduită de Muzeul Național Brukenthal adună laolaltă lucrări de grafică și litografii semnate de patru mari artiști ai lumii: Picasso, Matisse, Dali și Klimt. Vernisajul expoziției, care a avut loc vineri 14 iunie, a adus în frumoasa curte a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu invitați speciali, cum ar fi consulul Germaniei, directori de muzee din țară, dar și un numeros public.

Artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță.

Cuprinsă în programul FITS 2019, expoziția „Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali și Klimt”, evidențiază totodată rolul colaborării inter-instituționale precum și colaborarea cu colecționari privați. 

Expoziția este una realizată în premieră în Sibiu și în România prin concept și lucrările expuse, piese de rezistență din colecția avocatului George Șerban din București.

În Cabinetul de Stampe al Muzeului sibian pot fi văzute 42 de lucrări de grafică și litografii semnate de cei patru mari artiști ai lumii. 

”Continuăm colaborarea cu George Șerban acum, aici la Sibiu, după ce acum ceva vreme am deschis expoziția de Stampe Japoneze. Acum, iată, o expoziție râvnită de mulți. Am primit multe telefoane în ultimele zile de la multe instituții naționale. Și de data aceasta Muzeul Național Brukenthal a realizat o premieră, o expoziție inedită cu lucrări de grafică și litografii, unele dintre ele ajungând astăzi la zeci de mii de euro. Deocamdată acesta este nivelul la noi, mai greu astăzi ca în România să vedem expusă o pictură semnată de Picasso. Nu voi spune acum lucruri despre suprarealism, cubism sau începuturile artei modern, le aflați ușor. Țin să vă spun că artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță.Iar noi, aici, la Muzeu, investim și ne preocupăm de educație. Subliniez faptul că această expoziție a fost organizată exclusiv de Muzeul Național Brukenthal și de colecția George Șerban, sponsori fiind Casa de avocatură Șerban și Asociații. Acest eveniment nu se află pe Agenda culturală a Primăriei Sibiu și nici nu a fost finanțată de către o autoritate locală. Este încă o dovadă că iată se pot realiza lucruri minunate în Sibiu și prin parteneriat public-privat.”, a declarat în deschiderea evenimentului, dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției.

La rândul său, Hans Tischler, consulul Germaniei, s-a arătat extrem de bucuros că această expoziție poate fi organizată la Sibiu.

Expoziția cuprinde lucrări de nuduri semnate de Matisse din seria Blue, nuduri și studii semnate de Klimt, 6 lucrări semnate Dali și o seamă de lucrări Picasso, multe dintre ele din seria Vollard Suite, produse în 1930-1937 de artistul spaniol Pablo Picasso.

În 1930 Picasso a fost însărcinat să producă gravuri de către distribuitorul de artă și editorul Ambroise Vollard în schimbul picturilor lui Renoir și Cézanne. Expoziția va rămâne la Sibiu până în data de 31 august urmând ca mai apoi această expoziție să fie organizată la Muzeul din Bistrița, în cadrul programului Axele Brukenthal.

Credit foto: Facebook, Muzeul Național Brukenthal

Articole recente

Alfred Simonis a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD Timiş

Simonis se află la cel de-al doilea mandat de preşedinte al PSD Timiş şi a fost unicul candidat pentru această funcţie.

O femeie din Timișoara a murit, după ce a fost stropită cu benzină de soţul ei care apoi i-a dat foc

Agresorul ei a fost cel care a sunat la numărul de urgenţă 112, când şi-a dat seama ce a făcut.

Timișoara a devenit capitala europeană a luminii, la festivalul Lights On

De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

Antal Árpád: Exemplul din Corsica este un „semnal important” din punct de vedere al autonomiei Ţinutului Secuiesc

Primarului din Sfântu Gheorghe a scris, pe pagina sa de socializare, că anunţul lui Emmanuel Macron “reprezintă o piatră de hotar şi în privinţa minorităţilor naţionale europene!”

Mai multe articole de același fel