fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUProcesiune de Rusalii la Muzeul Astra din Sibiu

Procesiune de Rusalii la Muzeul Astra din Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

De Rusalii, credincioșii vor putea participa la procesiuni speciale în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în cadrul cărora vor se vor realiza reconstituiri ale unor obiceiuri vechi. Potrivit unui comunicat al Muzeului Astra, duminică, între orele 9.30 și 12.00, are avea loc în muzeu liturghia la biserica monument „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea.

Muzeul ASTRA din Sibiu dedică luna iunie familIEI, sărbătorind relaţia specială dintre mamă şi fiica sa. În luna aceasta, IA, ca şi meşteşugul popular, sunt parte din moştenirea fetei de la mama ei, iar atelierele noastre interactive reprezintă prilejul în care vizitatorii pot asculta poveştile creatorului popular. Astfel, cei interesaţi pot afla modul de perpetuare a tainelor meşteşugurilor din România. În perioada 14 – 17 iunie, vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pot urmări tehnica de lucru şi măiestria cu care creatori populari de marcă realizează icoane pe sticlă şi lemn, măşti tradiţionale, jucării ecologice şi fac demonstraţii de olărit. 

În fiecare zi din intervalul mai sus menţionat , între orele 10.00 şi 18.00, sunt organizate ateliere de:

– pictură icoane pe sticlă la Biserica din Bezded, 

– atelier de confecţionat jucării ecologice la Tehno Parc 

– demonstraţii de olărit la Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac

– atelier de confecţionat măşti la Gospodăria Câmpulung Moldovenesc

– pictat icoane pe sticlă la Gospodăria – atelier de rogojinari, Văleni

– atelier de pictat icoane pe lemn – Complex arhitectural Stolojani – Târgu Cărbuneşti.

Sâmbătă, 15.06.2019, de la ora 14.00 va avea loc deschiderea oficială a expoziţiei Micro Folie, la Casa Artelor. La deschidere vor participa, printre alţii, doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România şi doamna Daniela Cîmpean, Preşedintele CJ Sibiu. Proiectul Micro Folie, reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii din Franţa şi coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 muzee din Franţa: Luvre, Chateu de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musee Picasso, Musee du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cite des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musee d’Orsay şi Festivalul din Avignon. Muzeul aduce laolaltă peste 500 de opere de artă, fiind o călătorie digitală dedicată tinerilor dar şi vârstnicilor, din Antichitate până la explorarea spaţială. În cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA va desfăşura sâmbătă, 15.06.2019, o serie de ateliere interactive pentru copii începând cu ora 13.30.

Duminică, 16.06.2019, va avea loc Hramul Bisericii din Dretea, procesiunea de Rusalii, ridicarea armindenilor şi sfinţirea holdelor.

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Dretea, judeţul Cluj, datând din anul 1672, este unul dintre cele mai valoroase monumente din Muzeul în aer liber. Biserica este construită în stil maramureşean, iar pictura este o combinaţie de artă post-bizantină şi artă populară, în care pictorul a optat, în naos, pentru două teme majore: ciclul Patimilor şi sfinţii militari. În imagini puteţi vedea picturi mai puţin vizibile publicului, din altarul bisericii: Jerfa lui Avraam şi Hristos Euharistic.

În Muzeul în aer liber, cu ocazia Rusaliilor, se vor organiza următoarele, duminică, 16 iunie 2019:

– ora 9.30-12.00: liturghia la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea

– începând ora 12.00: 

– procesiunea de Rusalii, cu prapuri, de la biserica din Dretea la biserica din Bezded;

– ridicarea „armindenilor” la bisericile din Bezded şi din Dretea – reconstituirea unui obicei care se realiza de Rusalii;

– sfinţirea holdelor din luncă, ce se realiza tot cu ocazia Rusaliilor

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel

Salvamontist mort într-o avalanşă la Bâlea Lac, după ce a fost aruncat peste stânci

Salvamontistul care a decedat se afla în timpul liber și a fost prins într-o avalanşă de mari dimensiuni. Decesul a survenit în urma impactului cu nişte stânci peste care a fost aruncat de avalanşă.