fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂDăncilă: Vrem să oferim cimitirului Valea Uzului statutul de cimitir internaţional

Dăncilă: Vrem să oferim cimitirului Valea Uzului statutul de cimitir internaţional

Publicat în

spot_img
spot_img

Premierul Viorica Dăncilă a respins, marţi, insinuările că evenimentele de la cimitirul Valea Uzului ar fi fost realizate de instituţii controlate de Guvern şi a spus că nu va tolera punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. Dăncilă a precizat că doreşte ca cimitirul de la Valea Uzului să aibă statut internaţional, având în vedere că acolo sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.

Dăncilă a spus, în cadrul discursului de la dezbaterea moţiunii de cenzură, că respinge orice formă de manifestare extremistă, orice act de violenţă pe criterii etnice.  „Voi spune câteva cuvinte despre incidentul de la cimitirul din Valea Uzului, un subiect care a fost puternic inflamat de interese electorale. Din start resping orice formă de manifestare extremistă, orice acţiune radicală, orice act de violenţă pe criterii etnice. Abordarea politică a unui astfel de subiect nu face decât să alimenteze conflictul, să genereze disensiuni şi să instige la ură. O resping cu fermitate”, a spus Dăncilă. 

Premierul a precizat că după preluarea cimitirului de la Valea Uzului acesta va deveni cu statut internaţional deoarece aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.  

„În această perioadă am căutat soluţii care să asigure tuturor cetăţenilor dreptul sfânt de a-şi cinsti eroii. Avem în vedere adoptarea unei soluţii prin care Ministerul Apărării Naţionale să preia administrarea cimitirului Valea Uzului şi să oferim acestei necropole de război statutul de cimitir internaţional, având în vedere aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Este o decizie pe care o vom lua în urma dialogului. Ministerul Apărării Naţionale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucru în perioada 24 – 28 iunie. Am convingerea că prin dialog şi cooperare vom găsi cele mai bune soluţii acceptate de toate părţile implicate astfel încât situaţia să revină la normal, iar pe viitor să nu mai existe astfel de tensiuni”, a spus premierul. 

Dăncilă a respins insinuările că evenimentele de la cimitirul Valea Uzului ar fi fost puse în scenă de autorităţi controlate de Guvern.  

„În ceea ce priveşte insinuarea ca acele evenimente ar fi fost puse în scenă de instituţii controlate de Guvern, o resping categoric. În ce mă priveşte, voi respecta minoritatea maghiară, indiferent de votul parlamentarilor UMDR de astăzi. Îi respect pe reprezentanţii tuturor minorităţilor pentru că sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul tuturor românilor, însă nu voi tolera şi cu atât mai puţin nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România, iar prin asta cred că mi-am definit foarte clar poziţia”, a mai declarat Dăncilă.

Mai mulţi maghiari au format, în 6 iunie, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Încă de atunci, UDMR a transmis că solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita.

Sursa: news.ro

Articole recente

Amplă acţiune de căutare a unui cetăţean ucrainean, dispărut în Munții Maramureșului

Operaţiunea a fost dificilă, întrucât nu se putea lua legătura cu bărbatul şi nici nu existau date certe cu privire la locul în are se afla.

Legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina a fost revizuită conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării – de la recunoaşterea multor drepturi.

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Mai multe articole de același fel