fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALMedalion Prokofiev și un concert în aer liber la Oradea, pentru a...

Medalion Prokofiev și un concert în aer liber la Oradea, pentru a marca ziua solstițiului de vară

Publicat în

spot_img
spot_img

Orchestra Filarmonicii de stat din Oradea va susţine joi şi vineri două concerte, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu: un Medalion Prokofiev, în sala proprie, şi un concert în aer liber, pe malul Crişului Repede, cu lucrări celebre din compozitori clasici, pentru a marca, în premieră, ziua solstiţiului de vară.

„Pentru acest program integral Prokofiev am selectat patru lucrări din genuri total diferite. Vom începe cu un fragment din Baletul „Romeo şi Julieta” şi vom continua cu Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, după pauză cu Simfonia clasică, de fapt prima simfonie a compozitorului şi tot în ideea de a fi prima lucrare în genul respectiv vom prezenta o suită din muzica de film scrisă de el, cu piese selectate de autor, numită Locotenentul Kije, la prima sa colaborare cu arta cinematografică”, a declarat, în conferinţă de presă, directorul artistic al filarmonicii, Vasile Foica.

Aşadar, exceptând „Romeo şi Julieta”, melomanii vor avea ocazia să asculte primul concert, prima simfonie şi prima suită din muzică de film compuse de Prokofiev.

Potrivit dirijorului Romeo Rîmbu, când vorbim de Prokofiev, vorbim de o muzică foarte expresivă, plină de contraste, de umor dus până la burlesc, de multă inspiraţie.

„Compozitorul are o paletă extrem de largă de expresie, cu abordări din unghiuri foarte diferite. Concertul de joi va fi foarte colorat, plin de de dinamică interioară. Fiecare lucrare în parte este o bijuterie. Publicul are toate motivele, desigur şi calitatea solistului, să vină în sala de concerte”, a precizat Romeo Rîmbu.

Violonistul Francesco Ionaşcu a subliniat că primul concert al lui Prokofiev, scris „cu mare libertate interioară” pe când era foarte tânăr, e un concert foarte special, cu foarte multe contraste, foarte inspirat.

„Este un concert pe care îl voi ţine minte toată viaţa. A avut un impact puternic asupra mea, pentru că l-am cântat pentru prima dată la o zi după înmormântarea bunicii mele, de care eram foarte ataşat. A fost un moment dificil, dar pentru că finalul din prima parte şi a treia e o muzică a îngerilor, parcă total dintr-o altă dimensiune, m-a inspirat foarte mult, a fost înălţător pentru mine”, a mărturisit tânărul violonist.

Concertul în aer liber va fi susţinut vineri, 21 iunie, în ziua solstiţiului de vară, sub genericul „Visul unei nopţi de vară”, urmând să înceapă la ora 21.30. Locul ales se află pe malul Crişului, în Parcul Libertăţii, în imediata apropiere a aleii de promenadă cu lalele şi alte flori de sezon, creată voluntar de florarul Marius Sabău. Filarmonica a dat curs unei idei şi dorinţe venite din afara instituţiei, având sprijinul primăriei orădene pentru amenajarea scenei şi sonorizare.

Programul va cuprinde lucrări celebre din Mozart – uvertura de la „Nunta lui Figaro”, Rossini – uvertura „Bărbierul din Sevilla”, J. Strauss – „Povestiri din pădurea vieneză”, „Tunete şi fulger”. Concert-maistrul orchestrei, violonistul Nagy Kálmán, va evolua ca solist în interpretarea valsului „Kettenbrücke”, compus de J. Strauss tatăl. Reprezentaţia în aer liber se va încheia cu suita „Visul unei nopţi de vară”, de Mendelssohn-Bartholdy.

„Ne-am gândit la un repertoriu cu lucrări mai accesibile, pretabile pentru atmosfera puţin mai lejeră. Sperăm că acea parte a publicului care nu a avut curajul să intre în sala de concert va fi plăcut impresionată şi poate că va veni şi la reprezentaţiile noastre, convingându-se că muzica de concert este foarte frumoasă”, a spus dirijorul permanent al filarmonicii, Romeo Rîmbu.

„Sperăm că acest concert în aer liber va fi exact aşa cum arată aleea numită Marrosy Anna, în amintirea reputatei doamne biolog şi apărător al frumuseţilor naturii. Plină cu flori, cu oameni care se întâlnesc acolo, într-un loc aparte al Oradiei”, a afirmat violonistul Nagy Kálmán.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina a fost revizuită conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării – de la recunoaşterea multor drepturi.

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator

Mai multe articole de același fel

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator