fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSFermele ardelene cucerite de robotică; Transilvania, regiunea cu cei mai mulți roboți...

Fermele ardelene cucerite de robotică; Transilvania, regiunea cu cei mai mulți roboți de muls

Publicat în

spot_img
spot_img

Robotica, incontestabil, cucerește fermele de creștere a vacilor de lapte. Lely, compania olandeză care a inventat în 1987 robotul de muls, a vândut în România 49 de unități, din care 14 sunt deja în funcțiune, iar 35 contractate. Cele mai multe unități au fost livrate în Ardeal, scrie lantulalimentar.ro

Adrian Hădărean este un tânăr fermier din comuna Viișoara, județul Cluj. El deține o fermă cu 48 de vaci de lapte, dar nu găsește muncitori, pe care să-i angajeze.

”Am probleme foarte mari cu personalul. Nu-mi găsesc oameni calificați să-mi mulgă vacile. În perioada aceasta, îmi mulg eu singur vacile. Lucrez și teren și timpul îmi este limitat. Timp liber am acum zero, zero minute pe zi. Mă trezesc dimineața la ora cinci și vin acasă la ora nouă și jumătate seara”, a declarat fermierul într-un mini-reportaj difuzat de VIAȚA SATULUI.

Fermierul clujean a construit ferma de vaci în 2008, cu fonduri oferite de Uniunea Europeană în cadrul programului SAPARD. În fermă există o sală de muls, cu șapte posturi, dar aparatele necesită mână de lucru pentru a fi active. Robotul de muls preia și aceste sarcini.

Fermierul a cumpărat robotul ca să compenseze lipsa forței de muncă. Unitatea l-a costat pe Adrian Hădărean 133.000 de euro, bani pe care în mare parte ( 75 % ) i-a împrumutat de la bancă, diferența de preț urmând să o achite cu banii primiți drept subvenție pentru terenul agricol și pentru animale.

Reprezentantul Lely în România, Barabas Antal Szalbocs, a afirmat că fermieri din Suceava și Argeș s-au arătat, de asemenea, interesați să cumpere roboți de muls.

Ovidiu Ranta, conferențiar la USAMV Cluj-Napoca, susține că roboții de muls ”se apropie foarte mult de fiziologie, de modul de a fi natural al animalelor, ne apropiem foarte mult de natură. S-au dezvoltat foarte mult și roboții de furajare, de curățare a adăposturilor, sisteme automate de menținere a climatului în adăposturi”

Un fermier din Brașov a declarat pentru siteul euractiv.ro că ”un robot de muls înlocuiește cel puțin 4 oameni cu aparate mobile de muls la bidon, pe lângă faptul că obține multe date. Robotul de muls poate deservi doar între 65-70 vaci la muls”.

Compania Lely produce în prezent seria 5 de roboți de muls, dar între timp au apărut companii concurente: Hormann, DeLaval, Prolion, Westfalia, Insentec. Roboții de muls sunt deja folosiți pe scară largă în statele vestice.

Potrivit unui studiu realizat de USAMV București, roboții de muls efectuează următoarele operațiuni: detectarea vacilor și mameloanelor; pregătirea ugerelor pentru muls (igienizarea mameloanelor prin spălarea cu jeturi de apă sau perii rotative); realizarea mulsului (atașarea paharelor de muls, mulsul propriu zis și detașarea paharelor de muls);
dezinfecția mameloanelor; măsurarea și înregistrarea cantității de lapte; identificarea laptelui provenit de la vacile aflate sub tratamente sanitar-veterinare, respectiv a laptelui mastitic sau a laptelui colostral, care este dirijat într-un vas separat sau într-o fosă;
măsurarea și înregistrarea temperaturii și cantității de lapte, iar laptele normal este dirijat în tancul de lapte unde este răcit și păstrat până la livrare; spălarea și dezinfecția instalației de muls după fiecare vacă.

Sursa: lantulalimentar.ro | LANȚUL ALIMENTAR este partener al portalului STIRILE TRANSILVANIEI

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.