fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEPapa Francisc: bullying-ul arată sărăcia unei identități, dar nu este fără remediu

Papa Francisc: bullying-ul arată sărăcia unei identități, dar nu este fără remediu

Publicat în

spot_img
spot_img

Sfântul Părinte a transmis un mesaj participanților la conferința online despre bullying și cyberbullying organizată în aceeași zi la Roma de fundația pontificală ”Scholas occurrentes”. Termenul bullying poate fi redat în limba română prin intimidare sau hărțuire, corespondentul online al termenului fiind cyberbullying, scrie site-ul vaticannews.va

Papa Francisc a transmis azi un mesaj video participanților la prima conferință online despre bullying și cyberbullying organizată la Roma de fundația pontificală ”Scholas Occurrentes”. Cu aceeași ocazie, a avut loc lansarea evenimentului intitulat #StopCyberbullyingDay/24h Scholas Talks: Conferință online despre bullying și cyberbullying.

Au intervenit numeroși tineri, reprezentanți ai instituțiilor și experți din domeniul educației. A fost prezentat, totodată, în avanpremieră Primul Raport Global despre Cyberbullying, elaborat sub îndrumarea fundației Scholas Occurrentes. În fine, reprezentanții Ministerului Instrucțiunii, Universității și Cercetării din Italia (MIUR) și fundația amintită au semnat astăzi un acord de colaborare pentru combaterea acestui trist fenomen din rândul elevilor.

Potrivit unor surse academice, termenul bullying poate fi redat în limba română prin intimidare, tachinare sau hărțuire, fie la nivel individual, fie la nivel de grup. Fenomenul a dobândit o amplificare deosebită în era Internetului, de unde vine denumirea digitală de ”cyberbullying”, și se estimează că șapte adolescenți din zece au devenit cel puțin o dată victimă a unui tip de abuz online. Datorită vârstei fragile și condițiilor familiale din ce în ce mai vulnerabile, unii dintre ei au ajuns chiar să-și pună capăt zilelor. Fenomenul a devenit, astfel o nouă și gravă sursă de îngrijorare pentru părinți.

”O problemă care mă preocupă mult”, a spus papa în mesajul său video, ”este faptul ca fiecare dintre voi să se întâlnească cu propria identitate, dar fără necesitatea de a diminua sau de a întuneca identitatea celorlalți. A se întâlni cu propria identitate este un drum, un drum de dialog, reflecție și interioritate”.
Papa Francisc: «Una din modalitățile cele mai ușoare pentru a nu parcurge acest drum este aceea de a agresa sau de a diminua identitatea celorlalți. Acesta este nivelul la care ia naștere bullying-ul. Bullying-ul este un fenomen de auto-compensație, de auto-valorizare, dar nu prin întâlnirea cu sine, ci diminuându-l pe celălalt pentru a se simți mai mult decât el. Este un fel de a te uita de sus în jos și rău. Să nu uităm că există o singură modalitate permisă de a ne uita de sus în jos. Știți când? Atunci când îl ajutăm pe celălalt să se ridice. Altă modalitate de a ne uita de sus în jos nu este îngăduită».

Atunci când în grupurile de tineri, în școli sau cartiere au loc aceste manifestări de agresiune sau de bullying – a remarcat mai departe papa Francisc – se observă, de fapt, ”sărăcia identității celui care agresează, care are nevoie să agreseze pentru a se simți persoană”.

Dacă este adevărat că ”în farmacie nu se vând remedii împotriva bullying-ului”, aceasta nu înseamnă că fenomenul care afectează emotiv și social foarte mulți adolescenți nu poate fi combătut.
Papa Francisc: «Singura cale este a împărți, a viețui unii lângă alții, a dialoga și a-l asculta pe celălalt, a-și face timp pentru a merge împreună, a-și face timp pentru că timpul este cel care stabilește relații. Nu vă fie teamă să dialogați: fiecare dintre noi are ceva pe care îl poate dărui celuilalt. Fiecare dintre noi are ceva bun de dat celuilalt, fiecare dintre noi are nevoie să primească ceva bun de la celălalt. Dialogul, dialogul care ne face egali, nu în identitate, căci suntem identități diferite, dialogul ne face egali pe cale».

”Toți suntem oameni care merg pe cale, toți suntem egali, dar toți suntem diferiți și toți suntem în armonie”, a mai spus în mesajul său Sfântul Părinte. ”Declarați război bullying-ului pentru că aceasta nu afectează demnitatea”, a fost îndemnul final al papei, ”și mizați pe dialog, pe parcurgerea împreună a unui drum, pe răbdarea de a-l asculta pe celălalt. Atunci va fi o pace trainică și această pace trainică va duce la descoperirea propriei demnități”.

Prima conferință online despre bullying
Potrivit unui comunicat de presă al fundației pontificale ”Scholas Occurrentes”, conferința online despre bullying este organizată în colaborare cu cooperativa socială Time4Child. S-au înscris la cuvânt peste 130 de experți în combaterea acestui fenomen precum și numeroși tineri din 120 de țări, invitați să spună lumii întregi ce cred, ce simt și cum s-au confruntat cu această problemă. Prima conferință online despre bullying constituie un adevărat ”maraton virtual”, cu o durată de 24 de ore fără întrerupere, și se bucură de sprijinul mai multor instituții naționale și internaționale: UNICEF, Uniunea Europeană, Italia, Argentina și, desigur, Sfântul Scaun. Semnificativ, și-au anunțat participarea și câteva din cele mai mari companii tehnologice printre care Microsoft, Google și IBM.


Articole recente

Program și hartă pentru Noaptea Campusului Deschis. Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment al „DE CE”-urilor tinerei generații, pe 29 septembrie 2023, în Timișoara

Noaptea Campusului Deschis, parte din noaptea Cercetătorilor Europeni, este evenimentul care invită timișorenii și turiștii la un traseu de explorare în campusul Universității Politehnica, un loc care adăpostește 100 de ani de istorie și tradiție.

VIDEO | Iuliu Winkler: Există corupție în Parlamentul European, dar nu trebuie să generalizăm; Sunt practici condamnabile

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR/EPP) a declarat în podcast-ul ”Transilvania Vobește” de la Știrile Transilvaniei, că există corupție în PE, dar cei care au astfel de practici condamnabile sunt deferiți Justiției, care își face treaba cu brio.

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Mai multe articole de același fel