fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEAur și argint la Olimpiada Geniilor pentru liceenii de la "Octavian Goga"...

Aur și argint la Olimpiada Geniilor pentru liceenii de la „Octavian Goga” din Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Trei liceeni de la Colegiul National „Octavian Goga” din Sibiu au reusit sa obtina o medalie de aur si una de argint la doua sectiuni ale Olimpiadei Geniilor, un concurs organizat de catre Oswego State University of New York, a declarat vineri seara, pentru Agerpres, unul dintre elevii participanti, Daniel Marpozan.

Elevii romani au impresionat in SUA cu un robot pompier creat de ei, cu care au luat medalia de aur si au castigat concursul de Robotica.

„La Robotica am luat medalie de aur si la Science Innovation am luat medalie de argint”, a spus Daniel Marpozan.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan si Codrin Muntean sunt elevi in clasa a X-a la matematica-informatica si formeaza echipa herotech, coordonata de profesoara de fizica Florentina Ilesan.

Cei trei elevi sibieni au prezentat in SUA doua inventii proprii, un robot si un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Liceeni au reusit sa creeze un robot pompier care sa salveze oamenii dintr-un incendiu, fara sa puna in pericol viata salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevazut cu un brat, care se poate prelungi, cu care pot fi scosi oameni afectati de un incendiu, fara ca pompierii sa infrunte flacarile.

„Scopul nostru este sa aducem la lumina creativitatea, inteligenta si spiritul de echipa si in final sa ne facem remarcati, atat ca echipa, cat si ca natiune. Participarea la acest eveniment este o oportunitate de a ne intalni atat cu tehnologii noi, cat si cu oamenii importanti din spatele acestora. Prezenta echipei noastre la concurs ar putea aduce o contributie semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea locala a echipamentelor tehnologice, preluand informatii din aceasta sfera atat de la organizatori, cat si de la participanti”, arata cei trei liceeni in prezentarea proiectului lor.

Pentru Sectiunea Science-Innovation, echipa herotech a prezentat un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care controleaza luminile dintr-o casa prin intermediul unei retele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe baza de bariere in infrarosu, prin care se controleaza in mod automat luminile dintr-o locuinta si care tine evidenta numarului de persoane din incapere. Acest proiect a fost premiat in Romania de o companie din domeniul energiei.

Daca la concursul din tara cei trei liceeni au prezentat proiectul si macheta, in SUA au prezentat modulul care se monteaza pe usa de la intrare si aplicatia pentru telefonul mobil. In SUA ei au demonstrat cum doua dispozitive montate pe usa pot numara cati oameni sunt intr-o incapere si le pot asigura lumina cat stau in interior, totul fara ca acestia sa apese vreun intrerupator.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel