fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEPapa Francisc a ales temele Zilelor Mondiale ale Tinerilor din următorii trei...

Papa Francisc a ales temele Zilelor Mondiale ale Tinerilor din următorii trei ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Departamentul pentru laici, familie și viață, care se ocupă de întâlnirile intercontinentale ale tinerilor, a anunțat că papa Francisc a ales temele pentru Zilele Mondiale ale Tinerilor din următorii trei ani (2020-2022). Primele două teme sunt îndemnuri ale lui Isus, iar cea de-a treia îndreaptă din nou privirea tinerilor spre Sfânta Fecioară Maria, scrie vaticannews.va

Departamentul pentru laici, familie și viață a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă temele alese de papa Francisc pentru următoarele trei Zile Mondiale ale Tinerilor (2020-2022). Parcursul celor trei ani conduce la punctul său culminant, care se marchează de obicei la nivel internațional: Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona, în 2022.

Astfel, pentru cea de-a 35-a Zi Mondială a Tinerilor, care se marchează la nivel local în 2020, papa a ales ca temă îndemnul lui Isus: ”Tinere, îți zic, scoală-te!” (Lc 7,14). Sunt cuvinte din episodul învierii fiului văduvei din Nain prin care Isus îl readuce la viață pe tânărul căzut în lanțurile morții.

Pentru cea de-a 26-a Zi Mondială a Tinerilor, ce urmează să fie marcată în 2021 tot la nivel local, pontiful a ales îndemnul pe care Isus, după Înviere, i-l adresează Sfântului Apostol Paul: ”Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!” (cf. Fap 26,16). Apostolul Neamurilor, la procesul desfășurat în fața regelui Agripa și a reginei Berenice, afirmă că aceste cuvinte i-au fost spuse de Domnul.

În fine, pentru cea de-a 37-a Zi Mondială a Tinerilor, care va fi marcată la nivel internațional la Lisabona în 2022, se revine la constanta mariană care însoțește în ultima vreme parcursul întâlnirii intercontinentale a tineretului catolic: ”Maria a pornit și s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Autorul sacru scrie aceste cuvinte referindu-se la atitudinea arătată de Fecioara din Nazaret după ce a primit vestea îngerului Gabriel.

Drumul spiritual indicat de Sfântul Părinte, se amintește în comunicatul de presă, continuă coerent reflecția lansată la ultima Zi Mondială a Tinerilor (2019, în Panama) și cu drumul sinodal, în special prin exortația apostolică ”Christus vivit”. În aceasta din urmă (nr. 20), papa citează pericopa din Lc 7,14 și îndeamnă tinerii să se lase atinși de puterea Domnului înviat ca să recapete ”vigoarea interioară, visele, entuziasmul, speranța și generozitatea” care îi caracterizează pe tineri.

Ceea ce unește temele pentru cele trei Zile, se mai observă în comunicatul amintit, este într-adevăr îndemnul adresat tinerilor de a se ridica, de a alerga ca să trăiască chemarea Domnului și să răspândească Vestea cea bună, cum a făcut Maria după ce a rostit cuvintele ”Iată-mă!”. În textul original al Evangheliei după Sf. Luca, verbul ”a se ridica” are și înțelesul de ”a învia”, ”a se retrezi la viață”.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către fostul președinte Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

Și fostul ministru ungar al justiţiei, Judit Varga, se retrage din viaţa publică, și renunţă la mandatul său din Parlamentul Ungariei şi la poziţia sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Amenda usturătoare primită de un șofer român în Ungaria

Şoferul şi proprietarul unei furgonete înmatriculate în România care a circulat pe autostrada M5 din Ungaria cu o suprasarcină care a depăşit două tone au primit o amendă foarte mare