Între 3 și 7 iulie, Asociația Culturală Imbold organizează Imbold Nativ, un festival-boutique de gastronomie la sat în patru sate din Transilvania: Viscri, Saschiz, Meșendorf și Criț. Festivalul va avea loc în interiorul unor gospodării autentice din cele patru sate. Principalele experiențe pregătite de Imbold Nativ sunt degustările în șură, picnicul în livadă, brunch în sat, cina în natură, Slow Food Market și atelierele de gătit.

Împreună cu producătorii locali, de miercuri până duminică, Imbold a creat un tur gastronomic ghidat în care vor avea loc degustări de preparate și ingrediente locale, brânzeturi artizanale și vinuri din zona Târnavelor, dulcețuri și chutney-uri, gin local și bere artizanală din Saschiz.

Festivalul este primul demers gastronomic coordonat simultan în mai multe sate și construit aproape în întregime de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este dezvoltarea culturii gastronomice locale, promovarea eco-turismului și reducerea turismului de masă care a început să amenințe micile comunități din sate.

Festivalul va avea un Slow Food Market în fiecare sat cu siropuri, dulcețuri, legume, fructe locale și pot fi cumpărate în cadrul festivalului.

Imbold Nativ a fost inițiat în 2013 ca festival de arte cu inspirație folclorică. A cuprins șase sectiuni și a găzduit expoziții, workshop-uri, concerte și degustări în palate, grădini și fabrici, amplasate de cele mai multe ori în centrul Bucureștiului.


În 2016, Asociația Imbold a deschis o sucursală în Viscri – sit Unesco și a inițiat o serie de proiecte care au ca scop descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.

Festivalul Imbold Nativ descoperă, susține, documentează și reinterpretează rețete vechi și promovează producători mici, restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect.
www.cuimbold.ro

Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi tipărite într-o carte de bucate reinterpretate de Oana Irina Coantă și Mara Elena Oană, carte ilustrată de artistul Andrei Argaetic.

Accesul este limitat și se face exclusiv prin rezervare anticipată pe: eat-local.ro.

PROGRAM:

> Miercuri: Deschiderea Imbold Nativ in Viscri
> Joi: picnic, atelier gastronomic în Criț
> Vineri: Meșendorf – prânz vânătoresc urmat de degustare de brânză maturată timp de 3 luni, produsă artizanal în sat.
> Sâmbătă: Saschiz – Brunch la Vecinătatea Femeilor
> Duminică: Imbold Nativ se va încheia cu un prânz muzical în șură gătit la Viscri 32

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.