30 de case din satul Eftimie Murgu (Rudăria) din Caraș-Severin au fost zugrăvite și reabilitate în cadrul unui proiect în care au fost implicați deopotrivă voluntari și locuitori ai comunei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul Color the Village este unul unic în România din mai multe puncte de vedere. Ca perioadă de acțiune propriu zisă, totul s-a realizat într-un timp scurt – în doar câteva zile.

”Proiectul nostru este simplu: vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui fațadele și vom vopsi ferestrele și porțile, gardurile, ca să dăm întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie anul viitor vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să își refacă fațadele dar au nevoie de ajutor, de vopsea, iar pe cei cu adevărat nevoiași, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajuta exclusiv cu voluntari. Ce avem la final? Un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere.”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Localitatea Rudăria – actualul sat Eftimie Murgu din Caraș Severin, este localitatea cunoscută pe plan național, dar și internațional, pentru faptul că aici se găsesc 22 de mori cu ciutură pe apă, care încă macină boabele de porumb ale localnicilor din care se obține făină de mămăligă. Aici se găsește cel mai mare complex mulinologic de mori cu ciutură din Europa. Tot la Eftimie Murgu, se găsesc zeci de case vechi de peste 100 de ani ,case reprezentative pentru zona Văii Almăjului. Unele dintre ele au mare nevoie de refacerea fațadelor.

”Eftimie Murgu este unul din puținele sate bănățene cunoscute pe plan național și chiar internațional, mulțumită complexului de mori de apă, vizitat de turiști din toată lumea. Ne dorim ca turiștii să își petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Știm că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba, însă noi ca administrație locală nu putem interveni în mod direct. Așadar, un astfel de parteneriat cu Asociația Acasă în Banat este binevenit și cred că împreună, vom reuși să punem în valoare satul, să îi redăm strălucirea de odinioară și să devină un punct turistic cu adevărat important”, a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.

Satul morilor de apă, are aproximativ 720 de case în toată comună, iar 30 dintre ele au intrat în reabilitare în acest an. Peste 100 voluntari au început curățarea și tencuirea fațadelor a 30 de case. Ei au luat la mână casă cu casă, au văruit fațadele și au vopsit ferestrele și porțile, dar și gardurile.

Scopul acțiunii este acela de a da întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, voluntarii au ajutat la zugrăvirea satului Rudăria în acest an.

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Scopul proiectului nostru este de a ajuta comunitatea locală să își pună în valoare patrimoniul arhitectural, case, porți, ferestre.

Resursele sunt în principal formate din donații în materiale, ustensile, bani, transport, mâncare, cazare. În acest sens, membrii asociaţiei au întreprins demersuri pe lângă companiile producătoare de materiale de construcții, fie pentru donații, fie pentru discounturi semnificative asupra prețurilor aplicate pentru cantități mari. Cea mai mare parte din donații, au venit din donațiile prin programul Timotion, la care s-au adăugat resursele proprii ale asociației.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania