fbpx
21.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEComisia de la Veneţia critică înfiinţarea Secţiei speciale și susține că cele...

Comisia de la Veneţia critică înfiinţarea Secţiei speciale și susține că cele mai problematice elemente ale reformei justiţiei au rămas nemodificate sau chiar au fost agravate

Publicat în

spot_img
spot_img

Comisia de la Veneţia a publicat, luni, o opinie în care face apel la autorităţile române să „limiteze drastic” folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. De asemenea, în document este criticată înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, care riscă să devină „un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că Opinia Comisiei de la Veneţia reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcţionării sistemului judiciar prin intervenţia abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos şi în favoarea unor interese particulare sau de grup, nu în beneficiul cetăţeanului. Klaus Iohannis subliniază că mesajul transmis este cât se poate de clar: guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

„Cel mai alarmant, guvernul continuă să modifice legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă”, se arată în concluziile opiniei.„Legile fundamentale pentru funcţionarea instituţii cheie sunt schimbate prea des şi prea rapid, fără pregătiri şi consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la adevăratele motive din spatele acestor schimbări”, se arată în raport. 

„Comisia de la Veneţia face apel la autorităţile române să limiteze drastic folosirea de ordonanţe de urgenţă. Cu privire la noi amendamente pentru cele trei legi ale justiţiei, ele ar trebui făcute printr-o procedură legislativă normală”, se precizează în raport. „Motivele pentru crearea secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor rămân ne clare”, susţine Comisia, care adaugă că această secţie, nefiind clar dacă procurorii săi se află sub controlul Procurorului General, riscă să devină „un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”. 

De asemenea, Comisia notează că sistemul de numiri şi concedieri de procurori rămâne „practic acelaşi, ministrul Justiţiei jucând un rol decisiv, fără să existe o contra-balansare a puterii din partea preşedintelui a Curţii Superioare a Magistaturii. Este recomandată dezvoltarea unui sistem de numiri care ar oferi procurorilor din CSM un rol cheie şi pro-activ în numirea candidaţilor în poziţii de top din sistemul judiciar. 

„Este posibil să fie înlăturaţi din funcţie procurorii actuali din cauza noilor criterii privind eligibilitatea, alese arbitrar. Comisia de la Veneţia face apel la autorităţile române să nu aplice noile criterii pentru acei procurori care erau deja în funcţie când au fost făcute respectivele amendamente”, se arată în opinia Comisiei. 

Comisia precizează, în final, că stă la dispoziţia autorităţilor române în cazul în care au nevoie de ajutor. La iniţiativa PNL, Comisia de la Veneţia a adoptat un aviz referitor la OUG 7, care a dus la ample proteste ale magistraţilor în primăvară.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel