Peste 10.000 de turişti au vizitat Muzeul Astra din Sibiu, în perioada 21-23 iunie, când muzeul a organizat evenimentul ,,Ziua Universală a Iei”, a anunţat instituţia, luni.

În programul pregătit pentru această ediţie s-au regăsit târgul de ii şi obiecte tradiţionale, plimbarea în IE cu Biciclete Cochete, expoziţia ,,Măiestria, Wow- expoziţie de cămăşi cusute cu pasiune”, Măiestria de la Chişinău ateliere pentru părinţi şi copii, ora de joacă sau concursul ,,Cea mai frumoasă ie în familie”.

,,În Muzeul Astra, luna iunie este dedicată Iei. Însoţiţi de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunţe solstiţiul şi Sfântul Ioan de Vară, intrăm din nou în lumea magică a IEI. Ediţia din acest an a fost dedicată familiei în ie. Taina bunilor noştri ascunsă e în rânduieli şi ritualuri străvechi, în şezători, în serbări ţărăneşti. Pentru părinţi, adesea prinşi în hora celor două lumi, nostalgia merelor pătule din grădina bunicilor se îmbină cu ritualurile urbane, în timp ce pentru cei mai tineri dintre noi identitatea se construieşte din semiotica reţelelor sociale. Dar, atunci când prindem în joc tinerii, bunii si stră-bunii, ne regăsim; ne definim, în limbajul semnelor cusute pe ie”, a declarat Ciprian Anghel Ştefan, manager al Muzeului Astra.

Intrarea în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a fost liberă sâmbătă şi duminică pentru toţi cei care au purtat o ie.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, şi a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea online La Blouse Roumaine.

Lantern Festival – China în 20 de legende se desfășoară între 23.06.2019 și 04.08.2019, eveniment lansat în paralel cu  Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței (23.06.2019 – 28.06.2019). 

În cadrul evenimentului Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței ,  șase maeştri în artă culinară – cinci pedagogi şi un student de la Institutul Tehnic de Turism şi Comerţ din Changzhou – au gătit duminică la Muzeul ASTRA, în Târgul de țară. Wang Jing, 

Wei Zhou Ping, Due Yue Hong, Yuan Shi Ping, Liu Qi și Ge Ze Wei, pe numele lor, au pregătit trei reţete din regiunea aflată la sudul fluviulului Yangtze. Este vorba despre felli de carne de vită prăjită cu piper, ceapă şi broccoli, pui cu usturoi şi broccoli, carne şi fructe fierte în sos de roşii garnisite cu cartofi prăjiţi şi ardei verde. Cei 6 specialiști au contribuit astfel la prima acțiune din cadrul evenimentului ,,Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței”

La deschiderea celor două evenimente a fost prezentă și E.S. dna Jiang Yu,ambasadorul Chinei în România

Lantern Festival – China în 20 de legende și Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței, sunt două evenimente organizate de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu și Ambasada Republicii Populare Chineze în România. De asemenea, din organizare mai fac parte și Zigong Haitian Culture Co., Ltd., Ministerul Culturii și Turismului din China (Ministry of Culture and Tourism of the People’s Republic of China)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania