fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATESorina Pintea: Marii arşi vor fi transferaţi în străinătate în anumite condiţii

Sorina Pintea: Marii arşi vor fi transferaţi în străinătate în anumite condiţii

Publicat în

spot_img
spot_img

Marii arşi vor fi transferaţi în străinătate în anumite condiţii şi dacă paturile speciale din ţară sunt ocupate, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat transmis duminică, referitor la două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienţii cu arsuri.

Proiectele au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

Primul proiect de ordin reglementează condiţiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri.

Astfel, transferul în străinătate se va face numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijire bolnavilor cu arsuri şi numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arşilor grav de la nivel naţional sunt integral ocupate. 

Această confirmare a situaţiei pacientului va veni din partea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U.

Comisia care va analiza dosarul medical al pacientului şi va stabili daca este necesar transferul acestuia în străinătate este formată din trei membri: medicul curant al pacientului, medicul-şef linie de gardă ATI şi medicul-şef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. 

Această comisie se întruneşte în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim două ore de la primirea cazului.

Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate se transmite Ministerului Sănătăţii – Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul
Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienţilor cu arsuri la servicii medicale prin asigurarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arşi, prevede proiectul. 

“Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce priveşte transferul pacienţilor cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară astfel încât ori de câte ori apare un caz  nou , cea mai buna decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementari, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem  de tratament al marilor arşi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat. 

Cel de-al doilea proiect de ordin propune ca recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfăşoare în secţia de Medicină Fizică şi de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în
alte secţii de Medicină Fizică şi de Recuperare, în ambele situaţii asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea  medicală a pacienţilor cu arsuri grave. De asemenea, proiectul mai prevede ca în centrul pentru arşi care asigură îngrijiri
pentru copii, să fie inclusă schema de personal şi medici în specialitatea pediatrie şi chirurgie Pediatrică. 

Cele două proiecte au fost elaborate de specialişti în ATI, chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi recuperare medicală din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu consultarea reprezentanţilor pacienţilor care au suferit  arsuri, precizează Ministerul Sănătăţii. 

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Mamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeş” din Timișoara

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara continuă să facă mamografii gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie, cu examen ecografic şi IRM, recomandând aceste examene imagistice mai ales femeilor care au vârsta de peste 40 de ani.