fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATESorina Pintea: Marii arşi vor fi transferaţi în străinătate în anumite condiţii

Sorina Pintea: Marii arşi vor fi transferaţi în străinătate în anumite condiţii

Publicat în

spot_img
spot_img

Marii arşi vor fi transferaţi în străinătate în anumite condiţii şi dacă paturile speciale din ţară sunt ocupate, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat transmis duminică, referitor la două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienţii cu arsuri.

Proiectele au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

Primul proiect de ordin reglementează condiţiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri.

Astfel, transferul în străinătate se va face numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijire bolnavilor cu arsuri şi numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arşilor grav de la nivel naţional sunt integral ocupate. 

Această confirmare a situaţiei pacientului va veni din partea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U.

Comisia care va analiza dosarul medical al pacientului şi va stabili daca este necesar transferul acestuia în străinătate este formată din trei membri: medicul curant al pacientului, medicul-şef linie de gardă ATI şi medicul-şef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. 

Această comisie se întruneşte în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim două ore de la primirea cazului.

Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate se transmite Ministerului Sănătăţii – Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul
Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienţilor cu arsuri la servicii medicale prin asigurarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arşi, prevede proiectul. 

“Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce priveşte transferul pacienţilor cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară astfel încât ori de câte ori apare un caz  nou , cea mai buna decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementari, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem  de tratament al marilor arşi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat. 

Cel de-al doilea proiect de ordin propune ca recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfăşoare în secţia de Medicină Fizică şi de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în
alte secţii de Medicină Fizică şi de Recuperare, în ambele situaţii asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea  medicală a pacienţilor cu arsuri grave. De asemenea, proiectul mai prevede ca în centrul pentru arşi care asigură îngrijiri
pentru copii, să fie inclusă schema de personal şi medici în specialitatea pediatrie şi chirurgie Pediatrică. 

Cele două proiecte au fost elaborate de specialişti în ATI, chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi recuperare medicală din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu consultarea reprezentanţilor pacienţilor care au suferit  arsuri, precizează Ministerul Sănătăţii. 

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel

STUDIU | 1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România lansează inițiativa #GrijadePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate