fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJComunitatea iudaică și influența asupra Clujului, reliefate într-un tur ghidat gratuit al...

Comunitatea iudaică și influența asupra Clujului, reliefate într-un tur ghidat gratuit al orașului

Publicat în

spot_img
spot_img

Sâmbătă, 29 iunie, în organizarea Asociației ”Vechiul Cluj” și beneficiind de ghidajul doctorului în istorie al Universității Babeș-Bolyai, Cosmin C Rusu, va avea loc un tur gratuit, punctând modul în care comunitatea evreiască și-a pus amprenta asupra orașului Cluj-Napoca.

Este al doilea tur ghidat al sezonului 2019, sub titlul „Re-descoperim Clujul”, cei prezenți urmând să parcurgă orașul și să descopere modul cum comunitatea iudaică a influențat de-a lungul timpului viața socială, economică și culturală a capitalei Transilvaniei.

”Istoria și cultura evreilor sunt fascinante peste tot in lume, deci implicit și în orașul de pe Someș. Pentru ceea ce lumea poate știe despre cei din Cluj, dar și pentru povești mai putin cunoscute. Pentru că este o comunitate care a trăit în bună măsură „ascunsă”, dar căreia orașul ii datorează foarte multe. Pentru că au avut un destin tragic, care trebuie cunoscut exact asa cum a fost, fără exagerări ori interpretări tendențioase. Și nu în ultimul rând, pentru ca au ajuns la un moment dat sa reprezinte, alături de maghiari, germani și români, una dintre principalele comunități ale comunității Clujului”, a declarat Cosmin C. Rusu.

Punctul de întâlnire pentru acest tur este părculețul de la nord de catedrala ortodoxă (Piața Avram Iancu, Monumentul Glorie Ostașului Român), la ora 11:00.

Proiectul Re-descoperim Clujul se află la a patra ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Articole recente

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Concert de deschidere a turneului internațional „Carmen Sylva – 180”, la Castelul Peleș din Sinaia

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile

„Crai Nou”, la Sibiu Opera Festival

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu a fost prima operetă românească cultă, a cărei premieră absolută a avut loc pe 27 februarie 1882, în Brașov.

Mai multe articole de același fel

Ateliere, demonstrații și degustări de produse inovative la standurile USAMV Cluj-Napoca, în cadrul Noapții Cercetătorilor Europeni

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi reprezentată de cadre didactice și studenți de la toate facultățile la evenimentul Noaptea cercetătorilor europeni, vineri, 29 septembrie 2023, pe platoul din fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian”.