Gault&Millau a lansat aseară ediția 2019 a ghidului gastronomic, în cadrul unei gale în care s-au acordat și premiile anului pentru restaurantele și bucătarii din România. Cel mai prestigios premiu, Bucătarul-șef al anului, a fost acordat lui Alexandru Dumitru (Bistro Ateneu, București), care a obținut scorul maxim din ghid – 15,5 puncte și 3 bonete.
Alte patru restaurante au primit un scor de 15 puncte și 3 bonete : Baracca (Cluj-Napoca), Fragment (Cluj-Napoca), KAIAMO (București) și the ARTIST (București).
Anul acesta s-au acordat alte opt categorii de premii, dintre care unele în premieră pentru România: Marii bucătari de mâine, Femeia bucătar a anului, Bucătarii regionali ai anului, Terroir, Cofetar-patiserul anului, Echipa de servicii a anului, Trofeele POP și Promotorii gastronomiei românești.
Premiile Gault&Millau România 2019:
Bucătarul-șef al anului | Chef of the Year – Alexandru DUMITRU – Bistro Ateneu, 15,5 puncte & 3 bonete
Marii bucătari de mâine | Great Chefs of Tomorrow
- Andrei CHELARU – Fragment, 15 puncte & 3 bonete
- Radu C.M. IONESCU – Kaiamo, 15 puncte & 3 bonete
- Roland SUCIU – Baracca, 15 puncte & 3 bonete
Femeia bucătar a anului | Woman Chef of the Year – Oana Irina COANTĂ – Bistro de l’Arte, 12,5 puncte & 1 bonetă
Bucătarii regionali ai anului | Regional Chefs of the Year
- Dobrogea: Anne Marie ROSENBERG – Clos de Colombes, 12 puncte & 1 bonetă
- Moldova: Claudia BĂCĂUANU – Toujours, 12 puncte & 1 bonetă
- Muntenia: Paul OPPENKAMP – the Artist, 15 puncte & 3 bonete
- Transilvania:Roland SZEGEDI – Cabinet de Vin & Cocotte, 13 puncte & 2 bonete
Terroir – Ioan BEBEȘELEA – Syndicat Gourmet,12,5 puncte & 1 bonetă
Cofetar-Patiserul anului | Pastry Chef of the Year – Ana CONSULEA – Zexe Braserie, 11 puncte & 1 bonetă
Echipa de servicii a anului | Service of the Year – Echipa Baracca
Trofeele POP | POP Trophies
- Mésange Fromagerie
- Papila
- Pizza Mania
Promotorii gastronomiei românești | Culinary advocacy
- Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 – Puncte gastronomice locale
- Asociatia My Transylvania, Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival
- Gastro Art – Proiect editorial
Ediția 2019 a ghidului Gault&Millau pentru România cuprinde 275 de restaurante și localuri POP (183 restaurante și 92 localuri POP) din cele mai importante 15 orașe – 154 de localuri fiind noutăți față de ediția din 2018. În total, restaurantele din România au primit 108 bonete.
Evaluările restaurantelor din ghid au fost realizate de o echipă de 17 evaluatori dintre care 15 locali (cetățeni români și expați) și 2 internaționali.
„A doua ediție a ghidului de restaurante Gault&Millau reprezintă deja o consolidare a brandului în România: acoperire națională, un număr aproape dublu de restaurante selectate, o creștere a nivelului experienței gastronomice care se reflectă în scoruri mai mari în 2019. Presiunea pozitivă a prezenței ghidului Gault&Millau în România funcționează și va continua să aducă rezultate semnificative pentru piața locală”, au declarat Raluca Hriţcu şi Ştefan Mortici, Country Managers Gault&Millau România.